Građani Srbije u nedelju biraju predsednika

Izvor: Politika, 17.Maj.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije u nedelju biraju predsednika

BEOGRAD – Građani Srbije u zemlji i inostranstvu u nedelju, 20. maja, moći će da iskoriste biračko pravo i izjasne se o novom šefu države u drugom krugu predsedničkih izbora.

Ukupno 6.770.013 birača izjašnjavaće se na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati, a prvi će na birališta izaći građani koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Oni će pravo glasa moći da iskoriste u subotu, 19. maja, od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Za glasanje u inostranstvu, kao i 6. maja na opštim izborima, biće otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu.

U nedelju će, kao i u Srbiji, glasanje biti obavljeno u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj, a glasaće se od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova i Metohije i to na 90 biračkih mesta, a glasovi sa teritorije te pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima pre dve nedelje.

Među biračkim mestima u zemlji je i 29 koja će biti smeštena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Izbor predsednika države obavlja se po istim zakonskim pravilima koji važe za izbor poslanika, pa tako birači mogu da glasaju samo ako pruže na uvid biračkom odboru važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana.

Birač može da glasa i bez obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, koji su trebalo da dobiju na kućnu adresu, a ukoliko želi da glasa a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome treba da obavesti birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati.

Glasaču, koji se na mestu glasanja zatekne u 20 sati biće omogućeno glasanje.

Biračka mesta moraju neprekidno biti otvorena do tada, svaki birač glasa lično i to samo jedanput na overenim glasačkim listićima, a glasanje je tajno.

Svakom glasaču će pre glasanja specijalnim sprejom biti obeležen kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao, a ta oznaka na kažiprstu zadržaće se minimum 24 sata.

Članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način uticati na odluku birača, a dužni su da paze da ga niko ne ometa prilikom glasanja i da u potpunosti bude obezbeđena tajnost glasanja.

Birač može glasati samo za jednog kandidata, zaokruživanjem rednog broja, a potom presavija listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja ga u glasačku kutiju, nakon čega napušta biračko mesto.

Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.

Kako je propisano Zakonom, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako se na biračkom mestu naruši red, birački odbor može prekinuti glasanje dok se red ne uspostavi, a razlozi i trajanje prekida glasanja unose se u zapisnik o radu biračkog odbora.

Ukoliko je glasanje prekinuto duže od jednog časa, produžava se za onoliko vremena koliko je trajao prekid, a za vreme glasanja svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici moraju biti na biračkom mestu.

Pripadnici policije koji su na dužnosti mogu ući na biračko mesto samo ukoliko je na njemu narušen red i mir i to na poziv predsednika biračkog odbora.

Inače, na početku glasanja birački odbor proverava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi ujutru dođe na biračko mesto.

U glasačku kutiju ubacuje se najpre kontrolni listić, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik, a po otvaranju glasačke kutije najpre se proverava da li je u njoj kontrolni lstić. Ukoliko ga nema, birački odbor se raspušta, formira se novi i na tom mestu se glasanje ponavlja.

Za glasanje je odštampano 6.803.863 glasačkih listića, od čega je 33.850 listića odštampano kao rezerva.

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Rok da Republička izborna komisija (RIK) utvrdi i u „Službenom glasniku” objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe za 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Tanjug

objavljeno: 17.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.