Deset godina od 5. oktobra

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina od 5. oktobra

Beograd -- Danas se navršava deset godina od petooktobarskih demonstracija koje su dovele do obaranja režima Slobodana Miloševića.

Petog oktobra 2000. godine na ulicama Beograda okupilo se oko pola miliona građana iz cele Srbije.

Oni su, predvođeni Demokratskom opozicijom Srbije i demonstracijama, naterali dotadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića da prizna poraz na predsedničkim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održanim 24. septembra.

Miloševićev protivkandidat i kandidat DOS-a za predsednika Jugoslavije bio je predsednik DSS Vojislav Koštunica.

Koštunica je u prvom krugu izbora za predsednika, održanom 24. septembra, osvojio 50,24 % glasova birača, ali je Savezna izborna komisija, pod pritiskom iz kabineta dotadašnjeg predsednika Jugoslavije objavila da drugi krug izbora treba da bude održan.

SIK je saopštila da Koštunica jeste pobedio u prvom krugu, ali sa 48% glasova birača, zbog čega je, prema tvrdnjama izborne komisije, bilo neophodno održati drugi krug.

Podaci izbornog štaba DOS-a u kom je tada bilo 18 stranaka pokazivali su da je za Koštunicu glasalo preko 50% građana koji su izašli na izbore.

DOS je odlučio da, zbog lažiranja izbornih rezultata, od 24. septembra organizuje svakodnevne protestne šetnje i blokade puteva, u nameri da Miloševića natera da prizna izborni poraz i povuče se sa vlasti.

O 5. oktobru u "Uvećanju"

O 5. oktobru biće reči i u večerašnjem izdanju emisije "Uvećanje" na TV B92 Info kanalu od 20 časova - gosti su Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Simo Vuković iz G17 plus i Ivan Andrić, član Liberalnodemokratske partije.

SIK je odbila da do 5. oktobra saopšti tačne podatke o izbornoj volji građana, pa je DOS za 5. oktobar organizovao velike građanske demonstracije.

U ranim popodnevnim satima, 5. oktobra, deo okupljenih građana pokušao je da uđe u Skupštinu SRJ, u čemu su ih sprečile jake policijske snage, uz pomoć suzavca.

Oko 17 sati, građani su ipak uspeli da zauzmu Skupštinu. Nepun sat kasnije demonstranti su upali i u zgradu RTS.

I iz skupštine, i iz zgrade RTS video se gust crni dim, pa su mediji izveštavali o požaru.

Više policajaca u maskirnim uniformama na ulici je oko 17.30 počelo da se grli i pozdravlja sa demonstrantima.

Na oba programa RTS u 18.30 došlo je do prekida emitovanja programa. Nešto posle 20 sati, na svim kanalima RTS emitovano je obaveštenje: OVO JE PROGRAM NOVE RTS.

Nešto kasnije, lideri DOS-a građanima su saopštavali da je, zahvaljujući velikim građanskim demonstracijama protiv Miloševićevog režima, DOS uspeo da proglasi pobedu na predsedničkim izborima.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------- Pratite specijal "Peti oktobar - 10 godina posle" ---------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.