Borba za Čavesovog naslednika

Izvor: Press, 06.Mar.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za Čavesovog naslednika

Čaves (58), koji je bio 14 godina na čelu Venecuele i simbol socijalizma u Latinskoj Americi, preminuo je od posledica teške respiratorne infekcije u utorak uveče, 21 mesec nakon što je utvrđeno da ima rak. U javnosti nije viđen tri meseca, kada je bio podvrgnut hitnoj operaciji na Kubi, 11. decembra prošle godine.
U Venecueli će, zbog smrti šefa države, u roku od 30 dana morati da budu održani i predsednički izbori. Do izbora, prema Ustavu Venecuele, funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predsednika obavlja predsednik Skupštine Diosdado Kabeljo.
Čaves je smatrao da bi sadašnji potpredsednik Nikolas Maduro bio dobar naslednik. Njega, međutim, čekaju teški izazovi.
S jedne strane, suočiće se sa podelom u Ujedinjenoj socijalističkoj partiji Venecuele, ali i vojsci, a sa druge očekuje ga Enrike Kapriles, kandidat opozicije koji je izgubio na prethodnim predsedničkim izborima.
Konflikt u Ujedinjenoj socijalističkoj partiji Venecuele, vojsci i opoziciji u velikoj meri će odrediti kojim putem će krenuti Venecuela - da li će to biti mirna i lagana tranzicija ili prelazak u haos i nasilje dok se razni politički lobiji bore za vlast.
Nakon pobede na izborima 1998. godine čaves je dramatično promenio kurs vlade i ekonomiju Venecuele. Njegovi napori bili su usmereni na smanjenje sisromaštva, obezbeđivanje zdravstvenih usluga i socijalne pomoći siromašnima.
Iako su podaci o siromaštvu u Venecueli diskutabilni, većina njih ukazuje na činjenicu da se siromaštvo zaista smanjilo. Prema podacima Svetske banke, procenat siromašnih pao je sa 50 odsto 1999. na 32 odsto 2011. godine.
Venecuela je tokom Čavesove vladavine značajno smanjila vlastitu proizvodnju nafte, navodi se u izveštajima vodećih svetskih novininskih agencija iz Karakasa, ali uz napomenu da je ova latinoamerička zemlja sada vodeća u svetu po zalihama te najvažnije energetske sirovine.
Prema ekspertskim procenama, Venecuela je prošle godine imala dnevnu proizvodnju nafte od približno tri miliona barela, a značajan deo te produkcije je isporučivan na američko i kinesko tržište.
Posle njegove smrti, u Venecueli se stvara "vakuum moći". Opozicija je ujedinjena na čelu sa Kaprilesom, ali njegov poraz na oktobarskim izborima pokazuje da opozicija nema veliku moć.
Istovremeno, reakcija venecuelanske vojske biće ključna za tranziciju. Potpredsednik Maduro nema Čavesovu harizmu, ali ima značajan uticaj na partiju koju predvodi.
Kabeljo, koji je na čelu zemlje do novih izbora, ima bliske veze sa vojnim vrhom što znači da bi i on mogao da bude jedan od kandidata za Čavesovog naslednika.
Razlog za zabrinutost imaju i Čavesovi saveznici, ocenjuje CNN.
Državna kompanija Petro Karibi davala je naftu savezničkim zemljama po ceni 95 odsto nižoj od tržišne vrednosti, uz period otplate od 25 godine. To je koristila pre svega Kuba. Odlazak Čavesa osetiće naročito njegovi saveznici Iran, Rusija, Sirija pa i Severna Koreja.
Posle Čvesove smrti postaviće se i pitanje prodaje narkotika jer je Venecuela tokom njegove vladavine postala mesto prodaje ilegalnih narkotika, a narkobosovi bi u budućnosti mogli da dobiju još veći zamah.
Ako bi izbori bili raspisani ubrzo, regionalni lideri će morati da odigraju ključnu ulogu kako bi se obezbedila mirna i demokratska tranzicija. SAD, Brazil, Meksiko, Kolumbija i Kanada trebalo bi da se založe za slobodne i fer izbore.
Nema sumnje da će Venecuela ostati podeljena bez obzira na to ko će biti novi predsednik, ali fer i transparentni izbori će pomoći da se obezbedi da sledeća vlada ima politički kapital da se uhvati u koštac sa neophodnim reformama koje će doneti dobrobit svim građanima Venecuele, navodi CNN.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hiljade ljudi u povorci ispraća kovčeg sa telom Čavesa

Izvor: Press, 06.Mar.2013

Povorka sa kovčegom u kojem je telo Čavesa, kreće se ulicama Karakasa od vojne bolnice do Vojne akademije gde će ležati do petka kada će se održati sahrana...Vlada Venecuele je najavila sedam dana žalosti zbog smrti predsednika koji je preminuo u 58 godini. Čaves koji je bio 14 godina na čelu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.