Biće manje predizbornih reklama

Izvor: B92, 09.Mar.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće manje predizbornih reklama

Beograd -- Izborne liste moći će na radiju ili televiziji da zakupe maksimum pet minuta dnevno, propisala RRA. Mediji mogu emitovati maksimalno 90 plaćenih minuta dnevno.

Republička radio-difuzna agencija je propisala nova pravila koja važe za kampanje u okviru lokalnih, parlamentalnih i predsedničkih izbora, kao i izbora za nacionalne savete manjina, a cilj im je da obezbede ravnomernu zastupljenost svih stranaka.

Prema rečima člana Saveta RRA Gorana Pekovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Opštim obavezujućim uputstvom radio i televizijskim stanicama definisano je da predizborni plaćeni termini mogu da se emituju bez prekida najviše trideset minuta i to ne u periodu od 6 do 9 i od 19 do 23 časova kada je reč o televizijskom programu, a kada je reč o radiju od 6 do 9 i od 15 do 19 časova.

Novina je i to da emiter nije dužan da emituje predizborni plaćeni program, ali ukoliko se za to odluči, mora svim izbornim listama, tj. kandidatima, obezbediti jednake programske, tehničke i finansijske uslove.

Jednom u toku kampanje izborna lista se može opredeliti za prilog od 30 minuta, ali u danu kada se ona emituje neće imati pravo na petominutni prilog.

Peković je istakao da ukoliko neka izborna lista, odnosno kandidat nije zainteresovan za termin, emiter taj termin nema pravo da ustupi drugoj listi ili predsedničkom kandidatu.

Kako je naglasio, pravo emitovanja plaćenih predizbornih termina, koji pod tim nazivom moraju biti jasno i označeni, nemaju javni servisi i to ne samo RTS i RTV već i emiteri čiji je osnivač lokalna samouprava.

Peković je ukazao i a to da trajanje informativnih emisija u kojima gostuju predstavnici izbornih lista nije ograničeno i stvar je uređivačke politike medija, ali kako je podvukao, mora pre svega biti u interesu građana i označena kao predizborni program.

I predizborni plaćeni termini i predizborni programi biće predmet analize RRA, čiji će Savet u toku kampanje biti u stalnom zasedanju .

Peković je naglasio da će postupci protiv emitera koji se ne budu pridržavali uputstava biti brži nego redovni i trajaće od nekoliko sati do nekoliko dana, a izricaće im se opomene i javna upozorenja, odnosno oduzimati dozvola do 30 dana ili trajno.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.