Uzgajajte rukolu, cena kao za zlato

Izvor: Mondo, 13.Dec.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzgajajte rukolu, cena "kao za zlato"

Uzgoj zeljaste biljke, odnosno salate, rukole postaje sve unosniji biznis jer pijačna cena je ove zime dostigla čak 2.000 dinara za kilogram.

Foto: MONDO

Prinos rukole je dobar, Na jednom metru kvadratnom zemljišta može se postići prinos do 2 kg, pa je posao isplativ, kažu na portalu Agroklub.rs.

Može da se sejati od februara do septembra, u više navrata. Niče za nekoliko dana, a za 40 do 60 se bere. Lisne rozete se čupaju, operu i prodaju u vezicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ili se listovi režu i prodaju.

Zaboravite jabuke, Rusima da prodajemo povrće Izvor vitamina "c"

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka koja se gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i creva.

Uzgoj rukole nije komplikovan, ukoliko joj se obezbedi ono što zahteva, a kod nas se najviše gaje sorte riga i koltivata.

Rukola može direktno da se seje u zemlju, najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli i puno vlage, pa zahteva često zalivanje.

Voli hladno vreme i otporna je na mraz, a za njenu setvu je potrebno da su dnevne temperature iznad četiri stepena.

Najbolje raste na sunčanom mestu, ali toleriše i hladovinu, a ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je obezbediti zasenu.

Kako da izvučete najbolje iz povrća

Berba počinje mesec i po do dva nakon setve, a čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mestima rukola nastavlja da raste i posle nekog vremena se opet bere.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.