Od danas olakšice za početnike u biznisu

Izvor: Mondo, 01.Okt.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas olakšice za početnike u biznisu

Početnici u biznisu od danas su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini rada.

Foto: MONDO/Georgi Mitev Šantek

 Poreske olakšice za početnike u poslovanju primenjiuje se od danas, a prema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, oni koji započnu sopstveni posao oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Ove izmene zakona odnose se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << preduzeća koja se osnuju od danas do kraja decembra 2020. godine.

Propisi kažu da pravo na ove olakšice može da ostvari novoosnovana firma kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u APR, a zakon ga osobađa od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos.

Zaposleni moraju da ispunjavaju nekoliko uslova, da su u proteklih najviše godinu dana završili srednju školu ili fakultet i da su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Uslov za korišćenje mere je i da godišnja zarada svakog od zaposlenih u režimu poreskog oslobođenja ne sme da prelazi iznos trostruke prosečne godišnje zarade u Srbiji.

Ovu meru poreskog oslobođenja moguće je iskoristiti samo jednom, što znači da ako je neko ostvario pravo na meru kao preduzetnik, to neće moći ponovo da učini ukoliko se regustruje kao osnivač privrednog društva, niti može koristiti meru kao novozaposleni, a nakon toga kao osnivač ili preduzetnik.

Korisnici olakšica ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje i na druga prava iz radnog odnosa, osim na penzijsko i invalidsko osiguranje, koje ukoliko žele mogu samostalno da uplaćuju u skladu sa važecim propisima.

Poresko oslobođenje početnika u poslovanju Vlada Srbije i Skupština usvojili su na predlog NALED-a, a prema Analizi poreskog i neporeskog oslobođenja početnika u poslovanju koju je NALED sproveo 2017. godine u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, uz podršku nemačke razvojne saradnje kroz GIZ projekat Reforma javnih finansija.

Analiza je pokazala da će uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici u režimu lične zarade ići i do 250.000 dinara godišnje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.