Evropljani se najopuštenije oblače za posao

Izvor: Politika, 07.Avg.2010, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropljani se najopuštenije oblače za posao

Dok u Mađarskoj dolazak u kratkim pantalonama na posao ne bi nikog preterano iznenadio, dotle bi u Indiji osoba koja bi se tako obukla bila procenjena kao zabušant, za koga nema izgleda da će dostići neku rukovodeću poziciju, ukazuje zajednička anketa Rojtersa i kompanije za istraživanje tržišta „Ipsos”.

Ova anketa, kojom je obuhvaćeno oko 12.500 osoba iz 24 zemlje, je pokazala da su Evropljani najopušteniji kad je u pitanju oblačenje na poslu - samo je 27 odsto građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << starog kontinenta izjavilo da na posao odlazi u poslovnom odelu ili nekoj drugoj prikladnoj odeći.

Najliberalniji su Mađari, od kojih svega 12 odsto za posao koristi odela i sličnu prikladnu odeću.

Među anketiranima iz Mađarske, 46 odsto je reklo da se na poslu mogu nositi i kratke pantalone, dok 56 odsto odobrava sandale i apostolke.

Najkonzervativnijim su se pokazali Indijci, od kojih 58 odsto nosi poslovno odelo ili neku drugu prikladnu odeću, a samo 24 odsto smatra da su i kratke pantalone u redu.

Takođe samo 21 odsto Indijaca odobrava sandale na poslu.

„Jasno je da se u svetu ljudi više oblače u skladu s mestom na kojem su i svojim položajem u društvenoj hijerarhiji, nego u skladu s vremenskim prilikama”, zaključuje Džon Rajt, potpredsednik „Ipsosa”.

Četiri od deset anketiranih ističe da oni koji se opušteno odevaju u njihovoj firmi nikad ne bi mogli da dođu do višeg položaja, a 66 odsto anketiranih da rukovodioci uvek treba da budu prikladnije odeveni nego njihovi podređeni.

Posle Indijaca, najkonzervativniji u pogledu oblačenja na poslu su stanovnici Saudijske Arabije, a na trećem mestu su Francuzi.

Kad je u pitanju odevanje rukovodećeg kadra, Šveđani su najliberalniji - samo 27 odsto smatra da je opušteno odevanje prepreka da neko ostvari rukovodeću funkciju.

Tanjug

objavljeno: 07/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.