Beograd traži mesare, Vojvodina kuvare,a Zlatibor?

Izvor: Mondo, 02.Jul.2018, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd traži mesare, Vojvodina kuvare,a Zlatibor?

Više od 600 kompanija u 52 grada ponudilo je stručnu praksu za srednjoškolce, njih oko 3.500, koji će se u narednojo školskoj godini obrazovati po dualnom modelu.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Upis u srednje škole obaviće se shodno potrebama privrede koje su iskazali poslodavci preko PKS", rekla je direktorka Centra za dualno obrazovanje Privredne komore SRbije (PKS), Mirjana Kovačević.

Na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga privredi su, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kako se navodi, potrebni industrijski mehaničari, mehaničari motornih vozila, mehatroničari, ali i modni krojači.

Dualni profili

Za narednu školsku godinu, budućim srednjoškolcima se nudi mogućnost školovanja po dualnom modelu za profile: mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, operater u prehrambenoj industriji, turistički tehničar.

Privrednici su istakli da je ključno da pored modnog krojača, postoji i obrazovni profil mehaničar tekstilnih mašina, neophodnih za održavanje mašina i proizvodnju bez zastoja.

U ovom kraju Srbije deficit je kadrova i u građevinarstvu, tako da se traže operateri osnovnih građevinskih radova, pa će se, kako najavljuju u PKS, i u narednom periodu intenzivno raditi na obezbeđenju uslova da se i oni dualno obrazuju.

U Zlatiborskom okrugu, kako se navodi, velika potražnja modnih krojača je zadovoljena ovogodišnjom upisnom politikom, ali pored ovog zanimanja postoji i potreba za kadrovima mašinske struke, bravarima-zavarivačima i operaterima mašinske obrade.

Velika potreba za radnicima u ugostiteljstvu, kuvarima i konobarima, prvenstveno je na teritorijama Raškog i Zaječarskog okruga.

Budućnost Srbije: Pet puta više đaka hoće IT

U Nišavskom okrugu traže se mesari i pekari, ali u tom delu Srbije primetna je i zainteresovanost za bravare-zavarivače i operatere mašinske obrade.

U Vojvodini, najzastupljeniji su obrazovni profili mašinske struke u Banatu, dok su u Bačkoj potrebni kuvari i konobari, ali i proizvodni profili iz oblasti prerade hrane.

Đaci u "Maksiju" uče da budu trgovci

Velikim inostranim kompanijama u Beogradu su potrebni tehničari za logistiku i špediciju, ali je tražnja privrede prestonice i za bravarima-zavarivačima, trgovcima, mesarima i pekarima

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.