Rekordan državni budžet Japana

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan državni budžet Japana

Tokio -- Vlada Japana je utvrdila rekordni budžet - od 1.110 milijardi dolara, koji bi trebalo da 2011. godine omogući otvaranje novih radnih mesta i jačanje privrede.

Budžetom su predviđene mere za omogućavanje dodatnog obrazovanja onima koji traže posao i uvode se novine u oblasti takozvane čiste energije.

U novom budžetu predviđeno je smanjenje pomoći inostranstvu za 7,4 odsto i veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenje fondova za javne radove. "Jedva smo uspeli da uklopimo sve brojke", izjavio je ministar finansija Jošiko Noda.

Usvajanje budžeta je ključan politički događaj u Japanu jer se država bori sa velikim javnim dugom u pokušaju da održi ekonomski oporavak. Premijer Naoto Kan izjavio je da je budžet njegov najveći prioritet.

Ranije ove sedmice Centralna banka Japana je saopštila da je uprkos tome što je referentna kamatna stopa nula procenata, privredni oporavak u zastoju.

Vlada je u novembru usvojila stimulativni paket od 61 milijarde dolara, koji je namenjen kao podrška malim i srednjim preduzećima.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.