Udružuju se Porše i Folksvagen

Izvor: B92, Tanjug, 07.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udružuju se Porše i Folksvagen

Frankfurt -- Dva nemačka auto-giganta, Porše i Folksvagen, će pokrenuti proces udruživanja, nakon što je Porše godinama pokušavao da kompletno preuzme Folksvagen (VW).

Dugovi koje je Porše nagomilao u periodu krize su prinudili dve firme da stabilizuju poslovanje udruživanjem i da potraže svež kapital za rešavanje finansijskog manjka.

Nemački mediji naglašavaju da je za udruživanje potrebno da se obezbede dodatna sredstva, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se rešio problem Poršeovih dugova. Porše je nedavno uspeo da obezbedi deset milijardi evra zajma iz nekoliko banaka, ali je za finansiranje kompanije potrebno još 2,5 milijarde evra.

To znači da Porše neće preuzeti VW, a definitivna odluka o formiranju nove kompanije biće doneta u naredne četiri sedmice. Udruživanjem će se objediniti deset robnih marki pod jednim krovom. Devet od tih brendova nalazi se u vlasništvu VW, dok će Porše, kao mnogo manji partner, ponuditi robnu marku sportskih automobila.

U januaru je Porše objavio da je povećao udeo u VW na više od 50 procenata i najavio da planira da poveća taj procenat na 75 odsto. Ali, ni u slučaju da je ostvaren taj cilj, Porše nije mogao da preuzme kontrolu nad VW zbog takozvanog "VW zakona" po kome pokrajina Donja Saksonija sa svojih 20 odsto udela može da blokira strateške odluke kompanije.

VW je većinski akcionar u švedskom proizvođaču kamiona Skanija i prema propisima vlade u Stokholmu Porše je sada obavezan da izadje sa ponudom o preuzimanju Skanije, za koju nema strateške interese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.