Zbog poplave jeftinog uvoza, otkaz za 1.050

Izvor: B92, 19.Jan.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog poplave jeftinog uvoza, otkaz za 1.050

Nju Delhi -- Indijski proizvođač čelika Tata Stil saopštio je da će ukinuti 1.050 radnih mesta u Britaniji, nakon prošlogodišnje najave ukidanja više stotina radnih mesta.

U saopštenju se navodi da će biti ukinuto 750 radnih mesta u postrojenju Tata Stila u gradu Port Talbot u Velsu, i još 300 radnih mesta u drugim fabrikama indijske kompanije u Britaniji, javlja agencija Frans pres.

"Predložene promene nastupaju zbog kontinuiranog pada evropskih cena čelika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je posledica 'poplave' jeftinog uvoza, naročito iz Kine", navodi se u saopštenju kompanije.

Ovakvi rezovi su, prema rečima direktora evropskog ogranka Tata Stila, Karla Kelera, unemiravajući, ali od "ključnog značaja u svetlu ekstremno teških tržišnih uslova", zbog čega je on apelovao na Evropsku uniju da se uhvati u koštac sa jeftinim uvozom.

"Potrebno je da Evropska komisija brže odgovori na nepravedan uvoz. Ne čineći to, Komisija ugrožava budućnost celokupne evropske industrije čelika", izjavio je Keler.

Britanski sektor čelika je u krizi, budući da je iz njega u proteklih nekoliko meseci otpušeno na hiljade ljudi, za šta su kompanije uglavnom okrivile jeftin uvoz iz Kine.

Tata Stil je, kako navodi Frans pres, u oktobru prošle godine najavio ukidanje 1.200 radnih mesta u Britaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.