Vodostaji miruju, poplavljeno 710 domaćinstava

Izvor: RTS, 08.Mar.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji miruju, poplavljeno 710 domaćinstava

Obilna kiša i izlivanje bujičnih vodotokova uzrokovali su poplave širom zapadne i centralne Srbije. Vanredna situacija je proglašena u 15 opština, na čijim je teritorijama Vlada proglasila stanje elementarne nepogode. Poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisane su 154 osobe. Voda se uglavnom polako povlači, sem u slučaju Zapadne Morave.
19.35 - U Novom Pazaru počelo čišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplavljenog terena. Pomažu i pripadnici Vojske Srbije, kao i građani dobrovoljci. Nered će se otklanjati i tokom noći, javlja reporter RTS-a. 
17.50 - Vlada Srbije je na današnjoj sednici proglasila stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji zbog poplava
17.25 - Vodostaj Bjelice i Zapadne Morave u naglom opadanju, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani Miroslav Lazović. 
16.40 - Oko 13.000 potrošača bez struje, proizvodnja bez problema, kaže ministar energetike Aleksandar Antić. 
15.05 - Rusko Ministarstvo za vanredne situacije ponudilo je pomoć Srbiji u sanaciji posledica poplava. 

14.25 - Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić navodi da je šteta u Novom Pazaru znatno veća od očekivane.
13.40 - Vanredna sednica Vlade Srbije, koju je u ponedeljak najavio premijer Aleksandar Vučić, biće održana u 16 sati, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima. 
12.45 - Eparhija valjevska apelovala je da se punjenje jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333, jer samo tako Crkva Svetog arhangela Mihaila (valjevska Gračanica) može biti sačuvana od poplava. 
12.30 - Direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je situacija mnogo lakša nego što je bila juče.
12.09 - U Lučanima u toku noći i jutra nije bilo porasta vodostaja, ali nema ni velikog odliva vode, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da je poplavljeno 70 objekata.
09.50 - Zbog porasta nivoa Zapadne Morave i izlivanja u pojedinim delovima toka, Opština Trstenik je proglasila vanrednu situaciju.

09.10 - Poplavljeno 710 domaćinstava, a evakuisano 118 osoba, saopšteno iz MUP-a. 
Vanredna situacija je proglašena na teritoriji grada Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, opštine Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, opštini Kosjerić (Seča Reka, Godečevo, Makovište), na delu teritorije opštine Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i u Trsteniku.

Voda je poplavila kuće, štale, puteve, odnela je i neke mostove. U mnogim domaćinstvima nema struje, iz najugroženijih mesta građani se evakuišu. Na terenu su spasilački timovi, priključila se i vojska i dežuraće se neprestano.
Juče je zbog obilnih padavina i izlivanja reka i bujičnih potoka u zlatiborskom kraju najkritičnije bilo u Arilju, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću. Problema u elektrosnabdevanju imaju pojedini zaseoci i mesne zajednice na teritoriji Čačka, Guče, Ivanjice, Požege, Bajine Bašte, Prijepolja, Nove Varoši, Raške, Novog Pazara, Sjenice. 
Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je Tanjugu da oko 13.000 potrošača u Srbiji trenutno, uglavnom zbog poplava, nema struju.
Prema njegovim rečima, proizvodnja električne energije odvija se u skladu sa planovima i bez problema.
"Pratimo situaciju, svi nadležni organi rade u punoj koordinaciji i spremamo odgovor na svaki mogući scenario", rekao je Antić. 
Velike kiše na teritoriji opštine Ljig pokrenule su stara klizišta i izazvala pojavu novih. Na deonici Koridora 11 došlo je do izlivanja reke Ljig i ugrožavanja priobalja. U prekidu je glavni cevovod od izvorišta u selu Ba do Ljiga. Naseljeno mesto Ljig je bez vode.
U užičkom kraju je noć protekla mirnije, nije bilo kiše, a nivo reka Đetinje, Rzavice, Moravice su u blagom opadanju.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić rekao je da je situacija mnogo povoljnija jutros. Međutim, kako je dodao, u Arilju i dalje ima odsečenih domaćinstava, a u Čajetini i Bajinoj Bašti oko 1.000 domaćinstava je bez struje. Ekipe su na terenu i pokušavaju da otklone kvar.
Na teritoriji opštine Gornji Milanovac došlo je do izlivanja reka prvog i drugog reda: Despotovice, Dičine, Gruže, Dragobiljice i Ozremice. Evakuisano je devet osoba.
Zbog poplavnog talasa Zapadne Morave i noćas su evakuisana domaćinstva iz prigradskog naselja Grdica u Kraljevu. Do sada je zbrinuto oko 400 ljudi, koji su smešteni u Osnovnoj školi u Grdici i kod rođaka. Odbranjen je bedem u Žičkom polju pored Ibra, tako da je voda za piće ispravna. Evakuisano je i 60 grla krupne stoke i 100 grla sitne stoke.
"Trenutno je vrh vodenog talasa na Zapadnoj Moravi u zoni Kraljeva. Očekujemo da negde večeras oko šest sati taj talas počne lagano da opada", rekao je direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.
"Danas se sprovode mere na sagledavanju oštećenja na nasipima i ispumpavanju vode iz takozvanih džepova gde je voda juče ušla. Večeras će sva ta voda biti ispumpana i ljudi se već vraćaju u svoje kuće i počinju normalno da žive", rekao je Puzović.
Iako kiše nije bilo tokom noći i reke su se povukle u korita, strepi se od snega koji se otapa na Kopaoniku i Goliji.

U Čačku je od jutros mnogo bolja situacija. Čemernica se povukla u korito, tako da nema opasnosti od novog izlivanja, ali je i dalje 500 domaćinstava pod vodom. Tokom prošle noći i danas ispumpavana je voda iz naselja Konjevići. Oko 60 domaćinstava u tom naselju bilo je bez električne energije, ali se povlačenjem vode meštani vraćaju u svoja domaćinstva.
Formirane su komisije koje će već od sutra procenjivati štete u poljoprivredi, na građevinskim objektima i lokalnim putevima. 
Ugroženi su bili i manastiri Vavedenje i Nikolje, gde je voda prodrla u ekonomski deo. 
I u Opštini Lučani neprekidno rade pumpe kojima se voda crpe i vraća u korito Bjelice. Iako se reka znatno povukla, voda se još zadržala u naselju Dljin. Ugrožena su 52 domaćinstva, a poplavljeno ih je 45. Ugroženo je i poljoprivredno zemljište površine oko 500 hektara.
Meštani kažu da je u ovom poplavnom talasu u njihove domove prodrlo više vode nego u majskim poplavama iz 2014. godine i da su posle trideset sati tek danas uspeli da priđu svojim kućama.
Poplavljeno je 10 privrednih objekata, a voda se zadržala u krugu fabrike "Milan Blagojević", koju je tokom dana obišao i ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima.
Predsednica Opštine Lučani Vesna Stambolić rekla je za RTS da posle povlačenja vode predstoje najveći problemi, a to je sanacija područja.
Oštećeno je pet mostova a pokrenuta su brojna klizišta, pa su direktno ugrožene dve kuće. Oštećenja ima i na putevima. 
U Požegi je poplavljeno ukupno 1.500 hektara zemljišta kao i stotinak objekata i stambenih zgrada. Oštećeno je više lokalnih puteva.
Zbog porasta nivoa Zapadne Morave i izlivanja u pojedinim delovima toka, Opština Trstenik proglasila je danas vanrednu situaciju. Reka se izlila na oranice u Ugljarevu, Grabovcu, Bogdanju i Počekovini. Sve ekipe su na terenu i u pripravnosti. Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju budući da je od podneva zabeležen rast vodostaja za 80 centimetara.
Posebna pažnja i dalje je usmerena ka zaštiti izvorišta Zvezdan kako bi se sprečilo da Zapadna Morava ugrozi, nakon majskih poplava, sanirano izvorište.
U Šumadiji, nivo reka je u opadanju. Vode još ima na poplavljenom poljoprivrednom zemljištu u Topoli, Kniću i Aranđelovcu. Nema ugroženih, kaže za RTS Zoran Kočović, načelnik Sektora za vanredne situacije.
Zbog odrona na putu Aranđelovac–Garaši saobraćaj se odvija otežano, ali bez prekida. U prekidu je putni pravac Rača–Natalinci, jer je na kolovozu voda. Ekipe Sektora za vanredne situacije su na terenu i crpnim pumpama sakupljaju vodu.
Na području Novog Pazara poplavljeno je oko 40 kuća u naselju Jaklja, oko 30 kuća u naselju Šutenovac, nekoliko kuća u naseljima Mur i Banja. Trenutno nema padavina a vodotokovi su u opadanju. Nivo Jošanice, koja je juče izazvala dramatičnu poplavu, niži je za 2,5 metara. Osnovne i srednje škole ne rade.
Prilikom obilaska poplavljenih naselja u Novom Pazaru potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenio je da je velika šteta načinjena putnoj infrastrukturi, pogotovo seoskim putevima.
Ljajić je naglasio da je najvažnije da nije bilo žrtava tokom jučerašnjih poplava, "a da će Vlada Srbije i lokalna samouprava nadoknaditi štetu građanima".
Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da su komisije za procenu štete od ranog jutra na terenu i da je prema prvim procenama poplavljeno nekoliko stotina kuća u pet naselja. 

U opštini Tutin, usled obilnih padavina na pojedinim lokacijama u predelu Lukavičkog, Svračićkog potoka i reke Resnik, došlo je do plavljenja prizemlja porodičnih domaćinstava. Na području mesne zajednice Mojstir voda je poplavila put i most, ekipe policijske stanice u Tutinu su na terenu. 
Osnovne i srednje škole na teritoriji Tutina ne rade zbog nestanka struje. U toku dana se očekuje da će veći deo kvarova biti otklonjen.
Kritično je nizvodno od Raške prema istoimenoj varoši, jer se reka izlila, ugroženo je 30 domaćinstava. Oči su uprte u Ibar, čiji je nivo porastao. Osnovne i srednje škole neće raditi, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Obdaništa i ostale javne institucije će raditi.
Na području Obrenovca, prema oceni nadležnih, nema opasnosti od izlivanja reke, a problema je jedino bilo u mestu Poljane, gde se izlila reka Peštan i to u nebranjenom delu gde je ušla u dvorišta devet kuća. U tom mestu je poplavljeno 30 domaćinstava, a objekti nisu ugroženi.
U ostalim delovima nema problema, uverava predsednik opštine Miroslav Čučković. Vodostaj reke Kolubare je u opadanju
Danas neće biti najavljenog isključenja struje u Obrenovcu i okolini. Čučković dodaje da nijedan život nije ugrožen.
Zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da u srpskim sredinama na KiM nema žrtava od poplava, ali da je prijavljena materijalna šteta.
U selima Oslare Levosoje, opština Bujanovac došlo je do izlivanja Slatinskog potoka. Nema ugroženih domaćinstava, a vodostaj je u stagnaciji. 
Jedan poplavni talas stiže sa Kosova, Biničkom Moravom, ali se tu ne očekuju neki veliki problemi, poručuju iz "Srbijavoda". 
Jugoistočni deo Srbije je danas miran. 
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vodostaji miruju, poplavljeno 710 domaćinstava

Izvor: OkRadio.rs, 08.Mar.2016

Obilna kiša i izlivanje bujičnih vodotokova uzrokovali su poplave širom Zapadne i Centralne Srbije, a vanredna situacija je proglašena u 15 opština. Poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisane su 154 osobe. Na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode proglašeno je u Čačku, Novom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.