Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:31

Uragan "Janos" obarao drveće i izazvao poplave u Grčkoj

Mediteranski uragan pod nazivom "Janos", koji je pogodio zapad Grčke, obarao je drveće i doneo kiše koje su poplavile ulice gradova u tom delu zemlje, a na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom. Uragan u vodama Mediterana zatekao brod sa migrantima.
Kako prenosi Rojters, na Kefaloniji nema povređenih, ali je nevreme izazvalo materijalnu štetu na kućama, transportnoj infrastrukturi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i objektima za snabdevanje vodom, a slične su posledice na Zakintosu i Itaki.

Uragan, koji je oko podneva stigao do Peloponeskog poluostrva, je slabiji nego što je isprva procenjeno, a za nekoliko časova bi trebalo da dodatno oslabi i potom krene ka jugu.
Kako tvrde nadležni, on bi mogao da pogodi i centralnu Grčku, gde se očekuju obilne kiše, i da tokom sutrašnjeg dana dospe do šireg područja Atine.
Grčke vlasti upozorile su da će Janos biti popraćen snažnim vetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.
Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias savetovao je stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja, prenosi Indeks.
On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije...
"Uticaj Janosa, moramo biti jasni, biće sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju", najavio je Hardalias.
Brod sa više desetina migranata nalazio se na otvorenom moru južno od Peloponeza u trenutku kada je zapadnu obalu Grčke danas pogodio mediteranski uragan pod nazivom Janos.
Po rečima predstavnika grčke obalske straže, zbog jakog vetra na moru spasilački brodovi za sada nisu u stanju da priđu brodu na kojem su migranti.
Kako navodi AP, smatra se da se na tom brodu nalazi više od 50 migranata.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.