Izvor: B92, 29.Avg.2012, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan Ajzak viđen iz svemira

NASA je objavila snimke uragana Ajzak iz svemira koji je stigao dao Luizijane i koji je primorao hiljade ljudi da se evakuišu, pola miliona domova ostalo je bez struje a već ima i poplava .

Talasi su se prelili preko zaštitnih nasipa u ruralnim oblastima južno od Nju Orleansa, pa u nekim kućama ima i do tri metra vode. Zaštita oko Nju Orleansa zasad izdržava nalet i trebalo bi da potpuno zaštiti grad.

"Ovo je tek početak, a za mnoge do kojih je Ajzak već stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova situacija nije ni blizu kraja. Jake padavine i vetrovi će trajati ceo dan, celu noć, ali i sutra", rekao je Ričard Neb, direktor Nacionalnog centra za uragane, dodavši da su velike količine vode pretnja iako uragan u manjoj meri slabi.

"Ne očekujemo da se ponovi Katrina ili nešto slično, ali i uragan prve kategorije može da vas ubije. Neki delovi grada će biti poplavljeni", rekao je gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrije, koji je potvrdio da su mnogi pobegli iz oblasti kojom će Ajzak proći, a većina onih koji su ostali zaključala se u kućama.

Ajzak je usmrtio najmanje 24 osobe na Haitiju i u Dominikanskoj Republici i doneo je velike poplave i štetu Karibima. Uragan je zaobišao konvenciju republikanaca u Tampi na Floridi, iako ju je odložio za jedan dan.

Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi kombinacija oluje i plime mogla da donese poplave priobalskim oblastima duž Meksičkog zaliva.

Nivo vode mogao bi da dostigne visinu od 1,8 do 3,7 metara na jugozapadu Luizijane i Misisipija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.