Uputstvo za ponašanje tokom i posle poplava

Izvor: RadioCity.rs, 16.Maj.2014, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo za ponašanje tokom i posle poplava

Posle poplava, mogu se javiti crevne zarazne bolesti. Prenose se pijenjem zagađene vode, dodirom prljavim rukama ili preko garderobe u kojoj su ljudi bili u zagađenom području.
Prvi simptomi crevnih zaraznih bolesti su: povišena temperatura, povraćanje, mučnina, malaksalost, grčevi u stomaku i proliv.
UPUTSTVA ZA PONAŠANjE TOKOM POPLAVA
- Pratite informacije preko televizije, radija i putem interneta.
- Ukoliko postoji rizik od poplave, ne čekajući instrukcije, odmah pređite na viši sprat kuće.
- Ne prilazite električnoj instalaciji.
- Izbegavajte klizišta i odrone na terenu.
- Ne ometajte rad spasilačkih ekipa.

UPUTSTVA ZA PONAŠANjE POSLE POPLAVA
- Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
- Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
- Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
- Pre provere ne koristite električne aparate.
- Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
- Predmete koje ne možete očistiti bacite.
- Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
- Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
- Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.

KAKO SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Bacite svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.