Učiniti javno dostupnim podatke o pomoći

Izvor: Akter, 14.Sep.2014, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učiniti javno dostupnim podatke o pomoći

Udruženje "Građanske inicijative" apelovalo je na institucije da učine javno dostupnim podatke o prilivu novca za pomoć u otklanjanju posledica poplava

"Građanske inicijative" traže i da se objave i dopunjene informacije o utrošku sredstava i krajnjim korisnicima i navode u saopštenju da će se tako izbeći sumnje o nenamenskom trošenju javnih sredstava i podstaći donatori na dalje pružanje pomoći.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Već tokom prvih dana poplava, civilno društvo Srbije reagovalo je punom snagom i svim kapacitetima kroz podelu humanitarne pomoći na terenu, organizovanje volontera i distribuciju informacija o potrebama ugroženog stanovništva. Krizni štab Udruženi građani za Srbiju koordinirao je aktivnosti više od 200 organizacija koje su svoje resurse stavile u službu pružanja hitne i direktne podrške građanima pogođenim poplavama širom Srbije, podseća se u saopštenju.

U ovoj fazi civilno društvo fokusiralo se na prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći, akcije čišćenja javnih površina i objekata i pružanje psihosocijalne podrške, a već tokom leta, počeli su konkretni radovi na sanaciji i rekonstrukciji objekata i trajnom zbrinjavanju lica koja su bila smeštena u prihvatne centre.

U sledećoj fazi, pored monitoringa procesa obnove, aktivnosti civilnog sektora biće fokusirane na transparentno izveštavanje o utrošku sredstava i sprovedenim aktivnostima države u cilju saniranja posledica poplava.

"Građanske inicijative", u okviru aktivnosti u mreži Udruženi građani za Srbiju, kreirale su i pustile u rad interaktivnu mapu koja pruža direktan uvid u rad civilnog društva Srbije tokom aktivnosti pružanja pomoći, sanacije i rekonstrukcije objekata (privatnih i javnih) koji su pretrpeli štetu od poplava.

Ta mapa je prvi javni napor da se sve aktivnosti civilnog društva sistematizuju i predstave, ali i podstaknu državni organi na proaktivno i transparentno izveštavanje.

"Građanske inicijative" će, kako se navodi, nastaviti da unapređuju ovu mapu kako bi svim zainteresovanim pojedincima, organizacijama i institucijama omogućile direktan uvid u buduće aktivnosti civilnog društva koje se tiču poplava, ali i dalje podsticale blagovremeno i transparentno objavljivanje informacija o trošenju sredstava od strane nacionalnih i lokalnih vlasti.

Organizacije civilnog društva su učestvovale i u izradi alternativnog izveštaja o posledicama poplava. Umrežene organizacije civilnog društva su proteklih meseci sakupljale podatke u opštinama u kojima deluju, stvorivši jedinstvenu bazu podataka i alternativni izveštaj.

Interaktivna mapa i alternativni izveštaj biće predstavljeni na konferenciji za medije u utorak, 16. septembra, u Medija centru u Beogradu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Civilni sektor traži podatke o donacijama

Izvor: RTS, 14.Sep.2014

Udruženje "Građanske inicijative" apeluje na vladine i lokalne institucije da postupe po preporuci Poverenika za informacije od javnog značaja i učine javno dostupnim podatke o prilivu novca na namenske račune za pomoć u otklanjanju posledica poplava..."Građanske inicijative" traže i da se objave...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.