U opštini Ub počinje evakuacija zbog poplava

Izvor: Blic, 24.Jun.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U opštini Ub počinje evakuacija zbog poplava

U opštini Ub situacija zbog izlivanja reka i dalje je dramatična, proglašeno je vanredno stanje, a tokom prepodneva počeće evakuacija stanovništva iz najugroženijih domaćinstava u Ubu i okolnim selima.

Načelnik Štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda opštine Ub Branislav Sarić rekao je Tanjugu da se na teritoriji opštine Ub bitka sa vodenom stihijom vodi već 48 sati, jer je za samo 36 sati palo 180 litara vodenog taloga po kvadratnom metru.

Izlile su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se reke Ub, Tamnava, Gračica i druge i poplavile nekoliko hiljada pšeničnih i kukuruznih polja, plastenike sa povrćem koji plivaju po vodi.

"Ovo su najveće poplave u istoriji Tamnave", kaže Sarić, i dodaje da se pod vodom našla teritorija 21. sela, a direktno je ugroženo više od 300 domaćinstava u varošici Ub i selima. Prema njegovim rečima, u 45 domaćinstava u Ubu, Čučugama, Sovljaku i Šarbanama voda se ulila i u stambene i privredne objekte.

Reke Kolubara, Jablanica, Obnica, Jadar, Ljubostinja i druge sa pritokoma, u valjevskom kraju, se povlače, posle jučerašnjeg izlivanja, u svoja korita

Da tokom prošle noći i jutros nije izvršeno probijanje korita reke Ub, uzvodno od Uba i voda ispuštena u jezero i ribnjak u Dokmiru i napravljeni propusti nizvodno od Uba i voda usmerena u žitorodna polja, čime je ublažen dotok nabujalih reka, varošica Ub bi bila pod vodom.

Pomoć Ubljanima u ovoj velikoj katastrofi pružaju pripadnici Vojske Srbije, policijske uprave, Okružnog štaba za elementarne nepogode Kolubarskog okruga u Valjevu i sva komunalna javna preduzeća sa teritorije opštine Ub i okolnih opština, pa se očekuje da će najugroženija domaćinstva biti na ovaj način evakuisana.

Pod vodom se, kako je rečeno Tanjugu u Opštinskom štabu za borbu protiv elementarnih nepogoda na teritoriji opštine Ub, našlo oko 800 bunara u kojima voda nije za piće pa se ugroženim domaćinstvima voda doprema cisternama i na drugi način.


Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.