Sava opada, na snazi opasnost od epidemije

Izvor: RTS, 21.Maj.2014, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sava opada, na snazi opasnost od epidemije

U poplavama u Bosni i Hercegovini stradalo je više od 20 ljudi. U Hrvatskoj vodostaj na Savi opada, evakuacija se nastavlja a na poplavljenim područjima je proglašena opasnost od epidemije.

Štab za vanredne situacije Bijeljine sinoć je saopštio da je probijen drinski nasip kod Stare Rače i da je vodostaj Save u stagnaciji. Nasipi su sigurni i reka ne prodire u Semberiju.

Crveni krst Hrvatske prikupio je skoro 2,3 miliona evra humanitarne pomoći za žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplava u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na račun Hrvatskog Crvenog krsta do 20. maja uplaćeno je više od 1,7 miliona evra.

Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabeleženo je 736.206 poziva, čija je vrednost veća od 600.000 evra.

I reka Bosna je vraćena u korito i više neće plaviti naselja u opštinama Šamac, Domaljevac i Orašje. Voda u gradu je još visoka, pa helikopteri i dalje pomažu u evakuaciji građana.

"U selu koje broji oko 200 kuća ostalo je samo nešto životinja... Oko 600 ljudi je evakuisano", kaže Marko Caktaš.

Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine upozorava da je na području Distrikta Brčko voda pomerila minska polja - jedna mina je eksplodirala, ali niko nije povređen. Na području Zenice zabeležena su stomačna oboljenja.

Stanje u Slavoniji, u Hrvatskoj, i dalje je teško, iako su vodostaji u padu. Situacija u Gunji i Rajevom Selu i dalje je veoma teška. U akciju prikupljanja pomoći uključili su se brojni sportisti.

Na poplavljenim područjima je, odlukom ministra zdravlja Hrvatske Rajka Ostojića, proglašena opasnost od epidemije, javljaju mediji u Hrvatskoj.

"Pozivam sve građane, sportiste, članove Olimpijskog komiteta i njihove porodice da pomognu ljudima kojima je to potrebno, koji su izgubili sve što su imali", kaže stonoteniser Zoran Primorac.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kritikovao je medijske napise o potkopavanju nasipa na Savi. Josipović je naglasio da će zbog sve češćih poplava Hrvatska i susedne zemlje morati da zajednički sarađuju na projektu regulacije Save i njenih pritoka.

Vlada Hrvatske proglasila je katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koje je pogođeno poplavom, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Stanje na poplavljenim područjima nešto je bolje, jer kako pada vodostaj reke Save, tako se smanjuje i pritisak na nasipe, a smanjilo se i prelevanje preko razrušenog nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela.

Počela je evakuacija mesta Strošinci i Posavski Podgajci, mada neki stanovnici ne žele da napuste svoje domove. U tim selima voda je poplavila deo kuća. Na području cele Brodsko-posavske županije ni danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a u Slavonskom Brodu neće raditi ni vrtići.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na snazi opasnost od epidemije u regionu

Izvor: RTS, 21.Maj.2014

U poplavama u Bosni i Hercegovini stradalo je više od 20 ljudi. U Hrvatskoj vodostaj na Savi opada, evakuacija se nastavlja a na poplavljenim područjima je proglašena opasnost od epidemije. ..Štab za vanredne situacije Bijeljine sinoć je saopštio da je probijen drinski nasip kod Stare Rače i da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.