Saradnja Srbije i Mađarske za prevenciju poplava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2017, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije i Mađarske za prevenciju poplava

"Urban-Prex" projekat koji obuhvata razvoj onlajn sistema za rano upozoravanje na ekstremne padavine i poplave trebalo bi za dve godine da se realizuje u gradskim sredinama međugraničnog područja Srbije i Mađarske. Na pomenutom projektu radili su Prirodno matematički fakultet i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Departman za klimatologiju i ekologiju predela Univerziteta u Segedinu i gradovi Novi Sad i Segedin.

Situacija koja je zadesila Srbiju pre tri godine, mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi da se spreči za dve godine, kada krene realizacija programa "Urban-prex" koji bi bio prvi takav sistem za rana upozorenja na padavine u urbanim sredinama Centralne i Jugoistočne Evrope.

"Glavni cilj projekta je da se uspostave dve mreže automatskih padavinskih stanica u urbanoj zoni Novog Sada i urbanoj zoni Segedina, koji bi pratili bukvalno na svaki minut da li će doći do padavina ili ne. Uz to uradio bi se jedan model koji bi prognozirao eventualnu mogućnost padavina u narednih 24 do 48 sati i koji bi bio intenzitet tih padavina", objašnjava Stevan Savić, rukovodilac "Urban-prex" projekta

Na osnovu toga bilo bi utvrđeno da li može doći do poplava u urbanim sredinama, što bi dalo dovoljno vremena da nadležne institucije reaguju. Za postavljenje stanica najpre će se odrediti kritične lokacije, ne samo po pitanju padavina, već i infrastrukture.

"Naši putevi nisu baš tako ravni, i ako imate neko mini ulegnuće, ako tu padne malo kiše, to je bara, a ako padne velika to je poplava. Lociraćemo zajedno sa kolegama iz Vodovoda i kanalizacije i sa kolegama sa FTN-a tačne lokacije u gradu i onda ćemo tu u blizini morati da postavimo stanice. Biće ih i od Limana, Grbavice, Telepa, Klise...", kaže Dragan Milošević sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Osim preventive, cilj projekta je i približavanje dve regije: Vojvodine i Južne Nizije Mađarske, čiji se urbani delovi bore sa istim problemima, kada su u pitanju obilne padavine.

"Ovaj problem nismo uočili samo mi. Evropska Agencija za Zaštitu Životne Sredine takođe signalizira da su obilne padavine sve češće i izazivaju velike štete", smatra Tamaš Gal, docent na Univerzitetu u Segedinu.

Podaci prognoze biće besplatno dostupni u realnom vremenu na internet portalu projekta, društvenim mrežama i android aplikaciji za mobilne telefone.


Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.