Puzović: Za saniranje nasipa potrebno dve milijarde dinara

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puzović: Za saniranje nasipa potrebno dve milijarde dinara

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas da je za hitno saniranje nasipa i oštećenja na poplavljenim područjima potrebno dve milijarde dinara.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao i da je za saniranje kritičnih lokacija u celoj zemlji na kojima nije obezbeđen odgovarajući stepen zaštite od poplava ukupno potrebno 11 do 12 milijardi dinara.
“Pre majskih poplava bilo je evidentirano >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Srbiji 180 do 190 kritičnih lokacija na kojima nije obezbedjena potrebna zaštita od poplava, a sada ih je od 230 do 240″, rekao je Puzović.
Kako je dodao, pored sredstava sa hitne sanacije potreban je i dodatni novac za povećanje nivoa ukupne bezbednosti zaštite od poplava na slivovima u Srbiji, za izgradnju novih hidrotehničkih objekata, izgradnju nasipa i visokih brana, ali nije mogao da precizira koliko bi to koštalo.
Puzović je kazao da analiza šteta od poplava ne može biti brza i da će najranije biti uradjena za dva do tri meseca, jer je potreban stručan pristup tom poslu.
Upozorio je da se klima u Srbiji menja i da će biti sve više takozvanih “vremenskih pikova” koji podrazumavaju suše ili poplave, a prouzrokovati će ih domaće reke, kao i vode koje ulaze u Srbiju iz drugih zemalja, zbog čega treba da se prevencija podigne na viši nivo.
Puzović je rekao da se radi na tome da se promene propisi o finansiranju vodoprivrede.
Na pitanje novinara da li oseća moralnu odgovornost da podnese ostavku posle poplava koje su nanele veliku štetu, on je kazao da je na čelu Srbijavoda godinu dana, a da su uzroci problema koje Srbija ima s odbranom od poplava još od pre 20 godina.
 Istako je da nije bio “salonski inspektor” koji je izadavao naređenja iz kriznog štaba, već je bio na terenu u svim poplavljenim područjima.
Izvor: beta.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.