Preuzeto dve tone opasnog otpada iz šabačke Zorke

Izvor: Kurir, 29.Maj.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuzeto dve tone opasnog otpada iz šabačke Zorke

BEOGRAD - Kompanija "Miteco" Kneževac saopštila je danas da je preuzela oko dve tone opasnog otpada iz šabačke fabrike "Zorka", kako bi pomogla posle poplave i sprečila opasnost izlivanja opasnih materija.

Kompanija "Miteco" odlučila je da pomogne kako bi se sanirale posledice poplava, ali i sprečila potencijalna ekološka katastrofa usled izlivanja PCB ulja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz kondenzatora, koje je moglo da ugrozi zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

"Miteco" je izvršio pakovanje opasnog otpada, transport i privremeno skladištenje u svojoj transfer stanici, sa namerom izvoza na konačno odlaganje, nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti.

Angažovani su obučeni ljudi s kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom, sertifikovani kontejneri za pakovanje PCB otpada i ADR kamion za transport opasnog tereta.

Kako se navodi u saopštenju, "Miteco" je preuzeo obavezu da o svom trošku zbrine i izveze pet tona PCB otpada iz poplavama ugroženih regiona.

PCB otpad spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, i definisan je kao trajni organski zagađivač koji može značajno uticati na zdravlje ljudi.

Pored stručne pomoći, "Miteco" je na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima uplatio i 500.000 dinara.

Kompanija "Miteco" iz Kneževca se bavi zbrinjavanjem opasnog i industrijskog otpada i sanacijom kontaminiranih lokacija. Opasan otpad se nakon razvrstavanja i pakovanja, izvozi na tretman u ovlašćenim postrojenjima u zemljama Evropske unije i Švajcarskoj.

"Miteco" upravlja transfer stanicom za opasan otpad kapaciteta 600 tona. Kapaciteti zbrinjavanja opasnog otpada su 2.000 tona godišnje.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.