Poplave u BiH, orkan u Hrvatskoj, pripravnost u Sloveniji

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u BiH, orkan u Hrvatskoj, pripravnost u Sloveniji

Drugi dan za redom stanovnici centralne i istočne Bosne bore se kišama i poplavama. Vlada Federacije BiH proglasila stanje prirodne nesreće. Najkritičnije u Doboju i Maglaju koji su odsečeni od sveta. Reke Bosna u Zavidovićima odnela most. Hrvatska pod udarom vetra orkanske snage, Slovenija u pripravnosti zbog vetra.

Najkritičnija situacija je u središnjoj Bosni, pogotovo u Kantonu Sarajevo, iako Miljacka stagnira ali vodostaj reke Bosne raste zbog čega je u nekim gradovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao što je Doboj, proglašena vanredna odbrana od poplava, pišu tamošnji mediji.

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje prirodne nesreće zbog jakih kišna koje su izazvale izlivanje reka i potoka i plavljenje velikog broja objekata I poljoprivrednog i drugog zemljišta.

Vlada je odluku donela na vanrednoj, telefonskoj sednici, na predlog Federalnog štaba civilne zaštite.

Maglaj je od juče u blokadi i nadležni evakuišu stanovništvo. Telefona i struje u gradu nema. Vodostaj Bosne raste i u Zenici. Dramatično je i u Tuzli, naročito u naselju Paša Bunar.

Kritično je u opštini Doboj. Opštinski Štab civilne zaštite je proglasio stanje prirodne nepogode i kontinuirano se vrši evakuacija stanovništva. Vojnici Vojske BiH angažovani su u Doboju jer je i taj grad odsečen od sveta. Helikopterom je evakuisano 12 osoba.

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović potvrdila je da je u 14 opština proglašeno vanredno stanje usled poplava, da je najteža situacija u Doboju, ali i da predstoji teška noć, a sutra težak dan. 

U gradiću Olovo je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, a sve raspoložene snage koje su angažovane rade na zaštiti i spašavanju.

U Zavidovićima je Bosna odela pešački Duga koji je udario u  Bosanski most. I u tom gradu je proglašeno stanje prirodne nesreće jer su poplavljene brojne kuće.

Veći deo grada nema struju. I u Tešnju se se prošle noći izlile i Bosna u Šijama.

Ima poplava u istočnoj Bosni u Bijeljini, odnosno Janji, Zvorniku i Bratuncu, gde se izlila Drina.

I dok se BiH bori sa poplavama Hrvatska se sučava sa orkanskim vetrom a Slovenija je u iščekivanju jakih naleta vetra. Zbog vetra koji u doseže i 150 kilometra na sat u Hrvatskoj je zabranjen saobraćaj na severnim deonicima Jadranske magistrale.

Slovenačka agencija za životnu sredinu izdala je upozorenje zbog očekivanog orkanskog vetra, posebno u severnom delu zemlje gde se tokom noći očekuju i udari vetra od 100 kilometara na sat.

Očekuje se da će nevreme s jakim vetrom potrajati i u petak. Stanovništvo u krajevima u kojima se očekuje najjače nevreme, pozvano je na oprez zbog mogućeg lomljenja drveća i rušenja krovova, javlja Hina .

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.