POSLE UŽASA U ISTOČNOJ SRBIJI: Šteta od poplava 5 miliona evra!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Sep.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE UŽASA U ISTOČNOJ SRBIJI: Šteta od poplava 5 miliona evra!

Vodena stihija ostavila je bez krova nad glavom oko 500 porodica, pokrenula na desetine klizišta, uništila nekoliko stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva, ali i porušila desetak mostova

Nezapamćene bujične poplave koje već danima pustoše istočnu Srbiju, osim što su uzele četiri života, napravile su i materijalnu štetu od najmanje pet miliona evra, pokazuju prve procene, piše “Informer”.

Vodena stihija ostavila je bez krova >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << nad glavom oko 500 porodica, pokrenula na desetine klizišta, uništila nekoliko stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva, porušila desetak mostova i potopila nekoliko stotina hektara oranica.

Velika oštećenja pretprela je i vodovodna, elektroenergetska i telekomunikaciona infrastruktura, pa su pojedina mesta u ovom delu zemlje i juče bila bez pijaće vode, struje i telefona, uprkos tome što je kiša prestala, a voda se polako povlačila.

Foto: mup.gov.rs

Kladovo je najviše nastradalo u poplavama. Jedna osoba je izgubila život, a tri se vode kao nestale. Predsednik SO Kladovo, Radovan Arežina juče je rekao da je šteta od poplava, samo u njegovoj opštini, oko 3,5 miliona evra.

Međutim, on napominje i da posledice poplave u pojedinim mestima nisu još ni sagledane, jer su ekipe u njih tek juče uspele da uđu.

- Selo Velika Kamenica je odsečeno. Jutros smo seljacima helikopterima dostavljali hleb. Ali sve u svemu, šteta će biti ogromna i sigurni smo da bez pomoći države nećemo uspeti da se oporavi – objasnio je juče Arežina.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

U Majdanpeku i Negotinu, u kojima je takođe bila proglašena vanredna situacija zbog obilnih kiša i bujičnih poplava, kažu da još nisu uspeli da popišu svu štetu, ali naglašavaju da ona nije mala.

- Najviše se stradalo selo Boljetin, gde je bujica oštetila oko 70 kuća, porušila sve lokalne puteve i četiri mosta koja su selo povezivala sa glavnim putem. Cela vodovodna mreža je uništena. Porušeno je i dosta pomoćnih objekata, a voda je odnela i dosta poljoprivredne mehanizacije kao što su traktori, prikolice. Takođe, dosta stoke je nastradalo – kaže predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Kako dodaje, sav novac koji je opština imala potrošen je kako bi se sanirale poplave koje su ih zahvatile početkom avgusta, a sada se nadaju pomoći države.

Na teritoriji opštine Negotin poplave su pokrenule brojna klizišta, a oko stotinak kuća je oštećeno.

Portparol Sekretara za vanredne situacije MUP, Luka Čaušić istakao je da je sve ljudstvo alarmirano i da se oni neće povlačiti sa terena dok ne prođe opasnost od ponovnog izlivanja reka u Kladovu, Negotinu i Majdanpeku, pošto se, prema prognozi, i za vikend očekuje kiša.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

(VIDEO) MINISTAR U AKCIJI: Pogledajte kako je Velimir Ilić pomogao poplavljenim građanima Kladova i Tekije!

Izvor: Press, 19.Sep.2014, 11:07

Vodena stihija ostavila je bez krova nad glavom oko 500 porodica, pokrenula na desetine klizišta, uništila nekoliko stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva, ali i porušila desetak mostova, a prva procenjena šteta je oko 5 miliona evra.. Iako se odmah po izbijanju poplava na društvenim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.