„Obrenovac, gde je pustoš posle poplava apsolutno strašna“

Izvor: NTV.rs, 21.Maj.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Obrenovac, gde je pustoš posle poplava apsolutno strašna“

OBRENOVAC – Obrenovac, grad koji je najtežem pogođen u aktuelnim poplavama i dalje je delimično pod vodom. Koliko je snažan utisak na komesarku EU Kristalinu Georgijevu ostavio prizor ovog grada svedoči njen tvit koji je odmah postavila posle posete: „Obrenovac, gde je pustoš posle poplava apsolutno strašna“. Ulice na ulazu u Obrenovac su „suve“, ali ulaskom dublje u grad nailazi se na vodu koja dostiže >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << i do metar visine.

Širom grada mogu se videti vozila koja su bila poplavljena daleko preko krovova, o čemu svedoče iznutra kondenzovana stakla, a na kućama iz kojih se voda povukla, vidljivi su tragovi stihije.
Van centra, naselja koja su pod vodom su evakuisana i u njima mogu videti uglavnom životinje. U jednom dvorištu koje je potpuno poplavljeno izveštači Tanjuga naišli su na svinju koja je morala da se popne na terasu kuće da se ne bi utopila. Stanari poplavljenih kuća su odlazeći, pustili svoje kućne ljubimce, pse, sa lanca, tako da se oni slobodno kreću ulicama.
U više delova grada mogu se zateći i ruševine starijih kuća koje su se urušile od vode. Gradski stadion i dalje je pod vodom, i šetalište pored hotela koji je nekad bio simbol Obrenovca.
U gradu je prisutna policija, vatrogasci, pripadnici javno-komunalnmih preduzeca koji rade na raščišćavanju delova sa kojih se povukla voda.
Za razliku od prethodnih dana nema više velikog broja autobusa, niti helikoptera kojima je evakuisano stanoštvo.
Grad je i dalje zatvoren „za civile“ i novinari su danas ušli prateći posetu evropske komesarke za humanitarnu pomoć Kristaline Georgieve koja je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem obišla Obrenovac gde se na licu mesta upoznala sa posledicama poplava koje su još uvek prisutne u većim delovima ovog grada.
O tome da je sitacija u Obrenovcu ostavila snažan utisak na evropsku komesarku svedoči to što je odmah po završetku posete na svoj Tviter nalog postavlila fotografije uz poruku „Obrenovac, gde je pustoš posle poplava apsolutno strašna“.
Georgijeva je zatim prilikom obilaska Centra sektora za vanredne situacije, predala ministru Stefanoviću generatore, pokretne jedinice za rasvetu terena sa dizel generatorom i opremu za rasvetu, tuševe za vanrednu situaciju i grejače za vodu, koje donira Euleks.
Foto Tanjug/S. Radovanović
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.