NAJBOLJE SERIJE PROTEKLIH 25 GODINA Bira Milan Vlajčić

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJBOLJE SERIJE PROTEKLIH 25 GODINA Bira Milan Vlajčić

U zlatnoj eri televizije u kojoj trenutno živimo mnoge serije dobile su epitet vrhunskih, revolucionarnih, kultnih, čak najboljih svih vremena. Premda se mnogi slažu da je sve krenulo od Dejvida Linča i „Tvin Piksa" (1990), poplava kvalitetnih serija na svetskom nivou zbila se od 2000. naovamo. Eksperti i ljubitelji za „TV i pop kulturu“ izdvajaju ono najbolje iz strane i domaće produkcije u poslednje dve decenije. Posle Branke Otašević, Branka Rosića i Jelene Đurović, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << red je došao naš stalni saradnik Milan Vlajčić.

Strane

Tvin Piks (Twin Peaks, 1990)

Nenadmašna hronika jednog kriminalnog slučaja, čijim povodom se ukazuje humorno iščašena vizija života u jednom američkom gradiću, filmskim rukopisom koji Dejvid Linč više nije mogao da dosegne.

Momci s Menhetna (Mad Men, 2007)

Sjajna američka serija (sedam godina trajanja) sa surovom analizom jedne njujorške marketinške korporacije u vremenu poznih šezdesetih godina, s nizom ubedljivih, mahom tragično rastrzanih likova u borbi da se opstane na tržištu.

Fargo (2014)

Posle velikog filmskog hita o jednom kriminalnom slučaju u Minesoti, braća Koen su načinila seriju koja pomera istraživanje u drugom smeru, s parodičnim otklonom od klasičnog krimi-žanra.

Sulejman Veličanstveni (Muhtesem Yüzyil, 2011)

Turska serija koja je prodrla na sve strane sveta, dobar spoj sapunice i istorijske hronike velikog carstva iznutra.

Kuća od karata (House of Cards, 2013)

Američki rimejk čuvene britanske serije, sa ciničnom analizom američke političke vrhuške, alavosti prema vlasti i nezaboravnim Kevinom Spejsijem i Robin Rajt.

Domaće

Vratiće se rode (2008)

Neočekivan spoj dobre scenarističke podloge (mračni, autentični likovi), ubedljive režije, izvan svih naših standarda.

Lisice (2002)

Po preuzetom modelu raznih srodnih sitkoma, serija ubedljive atmosfere, uz obilje mladih sudbina na prelazu iz jedne u drugu deonicu života, s nizom mladih glumaca koji čekaju bolje dane na TV-u i u teatru.

Moj rođak sa sela (2008)

Bez odomaćenog ačenja i sprdanja sa seoskim življem, serija sa dobrom ravnotežom melanholije zatvorene male zajednice i humora, gorkog i lekovitog.

Miris kiše na Balkanu (2010)

Prava porodična hronika iz nedavne prošlosti, dobro režirana, po knjizi koja u TV verziji izgleda bolje i celovitije nego kad se čita pod abažurom.

Montevideo, bog te video (2012)

Zgodna stripovska slikovnica sazdana na dugovekoj legendi (sa otklonom od činjenica), dobra zabava, sećanje na dane kad smo u fudbalu nešto značili.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.