Mobilna brana čuva Paraćin od Crnice, vrednost 4 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilna brana čuva Paraćin od Crnice, vrednost 4 miliona evra

Paraćin, koji je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu izlivanjem reke Crnice, ubuduće će od visokih voda čuvati mobilna brana, čiju izgradnju sa blizu četiri milione evra finansira Evropska unija.

Mobilna oprema se radi po meri, naručena je u Nemačkoj i treba da stigne do kraja meseca, izjavio je za "Bilten" opštine Paraćin, koordinator projekta Miloš Tomić.

On je istakao da se postolje za mobilnu opremu radi u delu korita reke od mosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Ulici kralja Petra prvog do gradske crkve.

Radi se o utvrđivanju postojećih obalo-utvrda i njihovoj rekonstrukciji, objasnio je Tomić i dodao da je za realizaciju projekta odbrane od velikih voda Crnice, zadužena Austrijska razvojna agencija.

Izvođač radova je firma "Nivo eko" iz Slovenije, a nadzor obavlja firma "Safež" iz Francuske.

"Radovi u okviru ovog projekta, traju na svim deonicama Crnice, od sela Glavice prema ušću u Veliku Moravu", rekao je Tomić.

Betonski zidovi sa leve i desne strane obala od "Tekstilca" do železničkog mosta kod "Štofare" su završeni, a u toku su finalni radovi i utvrđenje staza pored zidova koji služe za zaštitu od poplava, precizirao je Tomić.

Nastavljeni su radovi i na delu obale od Tehnološke škole prema spomeniku Branku Krsmanoviću, gde je planirano da zidovi, sa obe strane obale, budu oko metar visine kao i kod "Štofare".

Tomić je objasnio da su "zidovi udaljeni od postojeće ograde uz reku da bi postojala dovoljna propusna moć za projektovani poplavni talas".

U Opštinskoj upravi u Paraćinu, rečeno je Tanjugu da je, uz odbranu od poplava, i projekat rekonstrukcije mostova na Crnici, njihovo rušenje i podizanje na višu kotu.

Ovaj posao finansira Vlada Švajcarske uz učešće opštine.

"Uslove za izgradnju mostova na Crnici, kao vodotoku prvog reda, propisuje Javno preduzeće "Srbijavode" i pod tim uslovima u toku je javna nabavka", ističu u Opštinskoj upravi.
Pogledaj vesti o: Poplave,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.