METEOALARM ZBOG VETRA Orkanski udari u Srbiji, u regionu APOKALIPTIČNI PRIZORI

Izvor: Blic, 10.Feb.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

METEOALARM ZBOG VETRA Orkanski udari u Srbiji, u regionu APOKALIPTIČNI PRIZORI

Prema informacijama Hidrometoerološkog zavoda Srbije, na području Banata, Podunavlja, Pomoravlja i Beograda duva jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa udarima od 17 do 22 metra u sekundi, a na planinama i sa orkanskim udarima, oko 30 metara u sekundi. Nevreme je pogodilo i region, pa su tako pojedine oblasti na području Dalmacije poplavljeni, a u Crnoj Gori proglašen je crveni Meteoalarm.

U Vojvodini je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na snazi narandžasti meteotalas, zbog najavljenog vetra sa olujnim udarima i do 28 kilometara na sat.

Na jugu Banata i Podunavlju očekuje se košava sa intenzitetom do 25 metara u sekundi dok će u Pomoravlju jačina vetra biti i do 28 km/h .

U Srbiji će danas biti oblačno, ponegde sa slabom kišom. Na planinama se očekuje sneg. U toku dana očekuje se skretanje vetra u zapadni pravac uz postepeno slabljenje.

Najviša dnevna temperatura kretaće se između 10 i 17 stepeni Celzijusa. U regionu je zbog najavljenih olujnih vetrova takođe na snazi alarmi upozorenja.

Crveni alarm u Crnoj Gori

Dežurni u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore, gde je za danas najavljen crveni alarm, Vučina Popović očekuje vetrovit i oblačan dan, mestimično sa pljuskovima i intenzivnim grmljavinskim procesima.

- Ponegde će biti veoma jakih udara južnog i jugoistočnog vetra čija brzina može dostići i do 100 kilometara na sat. Manje padavina biće u severnim predelima, a u celoj zemlji duvaće jak, na udare i olujni južni i jugozapadni vetar - kaže Popović.

U četvrtak, 11. februara, očekuje se znatno bolje, suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima.

Apokaliptični prizori u Dalmaciji

Jaka kiša i južni vetar zahvatili su jutros Dalmaciju, gde su talasi visine dva metra poplavili zadarsku rivu.

Zbog jakih udara vetra na otvorenom moru u prekidu su trajektne linije, prenose hrvatski mediji.

"Ovo je apokaliptični prizor, more se diglo uz jak zapadni vetar i poplavilo sve nadomak obale. Vetar je lomio grane", kažu u "Krometeu".

Zbog kiše se vozi po mokrim i klizavim putevima u srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri, na Hrvatskom primorju, u Gorskom kotaru, Lici i u dijelu Dalmacije.

Meterolozi su najavili da se prema kraju dana očekuje smirivanje vremena i prestanak padavina.

Haos u Banjaluci

nevrijeme #banjaluka #vjetar pic.twitter.com/tY09wG5UO7

Olujno nevreme, sa jakom kišom i jakim udarima vetra, pogodilo je jutros Banjaluku i za samo 15-tak minuta izazvalo je velike poteškoće u gradu. Pojedine ulice su poplavljene, a saobraćaj je zbog slabe vidljivosti bio otežan.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.