Izvor: Blic, 02.Jul.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća osigurana od pada aviona ali ne od poplave

Svi oni koju su svoje domove osigurali kod „Dunav osiguranja", a preko uplatnica „Infostana", mogu da budu sigurni da će, ukoliko im se letelica sruši na kuću ili stan, štetu sigurno moći da naplate. Ista situacija je i sa udarom groma, požarom, olujom, gradom, ali ne i štetom nastalom od posledica poplava, jer ona ne ulazi u „osnovni paket". Razlog tome je, kako kažu u ovoj kompaniji, što je u Beogradu mnogo veća opasnost da letelica udari u stan, nego da on bude poplavljen!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Da mu je kuća osigurana od pada letelice saznao je i Beograđanin Dragan Stefanović, koji je "Dunav osiguranje” kontaktirao kako bi pokušao da naplati štetu nastalu od pljuska od pre četiri dana. Količina vode je bila tolika da se njegova kuća u Dobropoljskoj ulici kod Autokomande vodom napunila za nepunih sat vremena, potopila sve kućne aparate, nameštaj, odeću iz ormara.

- Frižider je plivao po sobi kad sam ušao, isto kao i krevet. Televizor je do pola bio u vodi, a kućište kompjutera potpuno pod vodom. Kišnica je sa ulice došla u kuću. Majstore sam zvao da vodu izbacimo iz kuće, ali je sve potpuno uništeno. Komšije mi kažu da se ovako nešto nije dogodilo 60 godina unazad - priča Stefanović ističući da sada odeću nosi na pranje kod ćerke jer je i veš mašina bila poplavljena, a sada je i pokvarena.

On kaže da je pozvao "Dunav osiguranje”, koje mesečno plaća oko 115 dinara preko uplatnice "Infostana”, ali da su mu rekli da je osiguran od udara groma, manifestacija i demonstracija, pada letelice, pucanja cevi u kući, ali ne i od poplava.

- Uz uplatnicu "Infostana” dobio sam i uplatnicu za osiguranje da, ako hoću, platim. To sam i uradio, i od tada plaćam svakog meseca. Kako će sve ovo da se osuši, nemam pojma. Ili to, ili da celu kuću srušim, pa ispočetka - kaže Stefanović.

U Dunav osiguranju kažu da, za razliku od drugih paketa koji podrazumevaju pregledanje imovine koja se osigurava, za osnovni paket potrebno je uplatiti prvu mesečnu ratu osiguranja putem uplatnice uz račun za "Infostan”, što ustvari znači da je zaključen ugovor, da su mesečne rate naznačene na uplatnici "Infostana”, i da se plaćaju istovremeno sa ostalim obavezama prema ovom preduzeću.

- Osiguranje stanova, garaža i stvari u njima preko JKP "Infostan” pruža zaštitu od izlivanja vode iz instalacija, ali ne i od poplave. To znači da ukoliko zbog pucanja cevi u stanu dođe do izlivanja vode, nadoknađujemo štetu za radove koji su potrebni da se stan vrati u pređašnje stanje, od popravke parketa, lakiranje, krečenja... Ako je došlo do poplave, a u uslovima osiguranja se ne navodi zaštita od poplave, nismo u obavezi da nadoknadimo nastalu štetu - kaže Milica Slijepčević, PR menadžer "Dunav osiguranja”.

Prema njenim rečima, ako neko zna da mu preti opasnost od poplave, može da prekine da plaća osiguranje preko uplatnice "Infostana” i da se za nešto veću sumu osigura i od tog rizika.

- Ukoliko postoji zaštita od poplave i kada do nje dođe, naši procenitelji izlaze na teren, procenjuju štetu i od dva do 14 dana dobija se novac kako bi se stan vratio u pređašnje stanje. Potpuno pokriće ne može se imati za samo nekoliko dinara po kvadratnom metru. Ako neko želi da osigura svoju imovinu i od drugih rizika, može da sklopi poseban ugovor, između ostalog i od poplave. Od visine sume osiguranja i premije zavisi i vrsta osiguranja - objašnjava Slijepčevićeva ističući da je u Beogradu mnogo veća opasnost da letelica udari u stan, nego da on bude poplavljen.

Osiguranje stanova, garaža i stvari u njima preko JKP "Infostan”

je, kako kažu u Dunav osiguranju, najjeftiniji način na koji može da se osigura imovina. Cena je 2,50 dinara po kvadratnom metru stana čime se pruža osiguravajuća zaštita od požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, pada letelice, manifestacije i demonstracije, provalne krađe i razbojništva, izlivanja vode iz instalacija, kao i loma stakla.

Prijaviti posledice nevremena

Kvar, preduzeće, telefoni

Kvarovi na kanalizaciji „Vodovod i kanalizacija" 3606-606

Bujice potoka „Beograd vode" 3225-125

Kvarovi u zgradama „Gradsko stambeno" 3537-777

Kvarovi u vojnim zgradama Vojni servis 2180-949

Palo granje i stabla „Zelenilo Beograd" 2630-506

Problemi u park-šumama JP „Srbijašume" 3115-061

Oštećenja na ulicama JKP „Beograd-put" 2765-382

Dodatne informacije „Beokom servis" 0800-110-011
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.