Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kladovo još leči rane od poplava

Donacija Fonda dijaspore za maticu namenski je opredeljena za sanaciju oštećenih ulica

Kladovo – Predstavnici Fonda dijaspore za maticu uručili su Kladovu 10 miliona dinara za saniranje posledica bujičnih poplava sredinom septembra prošle godine, kada su nastale ogromne štete u ovoj opštini. Kakao je ustanovila komisija za procenu, materijalna šteta iznosi oko milijardu dinara, a najviše su stradala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sela Grabovica, Brza Palanka, Manastirica, Podvrška i Kamenica.

Ugovor o bespovratnoj donaciji ovoj opštini na istoku Srbije potpisali su direktor Fonda Živadin Jovanović i prvi čovek Kladova Radovan Arežina.

– Sredstva su namenski usmerena za sanaciju ulica. Na osnovu procene opštinskih službi o stepenu oštećenosti, novac će biti uložen u rekonstrukciju 840 metara ulica Pere Dimitrijevića u Kladovu, Moše Pijade u Grabovici u dužini od 350 metara, a u istoj dužini biće rekonstruisana i Hajduk Veljkova ulica u Brzoj Palanci – najavio je sekretar Fonda Dragomir Vučićević.

Predsednik opštine Radovan Arežina kaže da će uručena pomoć, kako je dogovoreno, biti valjano iskorišćena za rekonstrukciju oštećene putne infrastrukture.

– Lokalna samouprava se obavezala da obezbedi projektnu i tehničku dokumentaciju, kao i tehnički i pravni nadzor tokom realizacije radova. Dinamika poslova će zavisiti od kretanja asfaltne baze, ali očekujemo da će posao biti završen do kraja marta – izjavio je Arežina za „Politiku”.

Prema njegovim rečima, na namenski račun opštine Kladovo uplaćeno je 13 miliona dinara. Sredstvima iz donacija je kupovana hrana i voda, jer unesrećeno stanovništvo u brzopalanačkom kraju, gde živi trećina stanovništva opštine, čak 55 dana nije imalo pijaću vodu. Zahvaljujući pomoći finansiran je i prevoz učenika iz Tekije do Kladova.

Ipak, da bi se život koliko-toliko vratio u normalne tokove potrebno je da se završe oštećene kuće u Tekiji. Dva odvodna kanala trenutno radi JP „Đerdap”, za šta će država izdvojiti 200 miliona dinara. Što pre bi trebalo izgraditi i mostove u selima Kamenica i Milutinovac, što će koštati oko 150 miliona dinara.

– Država nas prati u lečenju ovih rana. Iako vreme prolazi, nije nas zaboravila – naglašava Arežina.

Jesenas je više sela u opštini Kladovo pretrpelo ogromne štete, kada su obilne padavine izazvale bujične poplave, koje su se sručile sa planine Miroč. Mnoge porodice su u naletu vodene stihije izgubile sve što su decenijama sticale. Mulj i voda potopili su škole, prodavnice, javne ustanove, crkve…

----------------------------------

Vredna pomoć dijaspore

Finansijska pomoć Kladovu nije prva aktivnost Fonda dijaspore za maticu kada je u pitanju ova opština. U oktobru prošle godine, na namenski račun urgentno je uplaćeno tri miliona dinara. Takođe, naši ljudi u rasejanju, preko istog fonda, priskočili u pomoć i gradovima centralne Srbije.

– Za otklanjanje posledica poplava, skupština Fonda je donela odluku da izdvoji preko milion evra. Najugroženije opštine u Srbiji dobile su tada 750.000 evra, a opštine u Republici Srpskoj 275.000 evra – naglašavaju u ovoj organizaciji.

S. Trifunović

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.