Kina - carstvo falsifikovanih vina

Izvor: S media, 15.Avg.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina - carstvo falsifikovanih vina

U Kini ima više vina Latifa 82 nego što se proizvede u Bordou. Cene vinskih kopija se kreću od skromnih 1,5 dolara do 6.000 dolara za vrhunske godine.

Odavno poznata po jeftinim kopijama ručnih tašni i satova, Kinu je sada zapljusnula poplava falsifikovanih skupih vina, izazvana sve većom tražnjom sortnih vina poznatih stranih vinarija kao znakom društvenog statusa njihovih kupaca.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />Prodata najskuplja boca vina

Sa prosečnom potrošnjom od samo jednog litra vina po stanovniku godišnje, Kina možda i nema neku dužu tradiciju u vinarstvu, ali brzo hvata korak i očekuje da postane šesti najveći konzument vina na svetu do 2014. godine.

"Dobro vino pokazuje da neka osoba ima visok društveni status", objašnjava Vang Li koji u Pekingu uzima časove degustacije vina.

Kinezi hoće Valterov lik na vršačkim vinima

On kaže da su "poznata marka i visoka cena, dva važna elementa za izbor vina u Kini". Boja je, takođe, bitan faktor među kineskim vinopijama, koji na bela vina gledaju kao na piće samo za žene.

Vina iz Francuske se smatraju najvišom ligom. Prošle godine Kina i Hong Kong su postali najveći potrošači vina iz Bordoa, dok su kineski investitori kupili nekoliko vinarija u toj oblasti u poslednje tri godine.

Kina: Samo u jednom gradu 22 lažne Eplove prodavnice!

Mnogi bogati Kinezi su spremni da plate čak i 50.000 juan (7.800 dolara) za bocu Šato Lafit Rotšild iz 1982. iz vinarije istog imena iz Bordoa, koje je nezamislivo popularno u Kini.

U takvim okolnostima falsifikatori su brzo uskočili na sve bogatije vinsko tržište i francuska vina su postala glavne žrtve sve veće ljubavi Kineza za dobrom "kapljicom".

Kopije su svuda, a falsifikuje se sve, od najjeftinijih do najekskluzivnijih vina, kaže Romen Vandevurd, šef firme uvoznika vina Le Baron.

Marko Polo nikada nije bio u Kini?

"Ima više Lafita 82 u Kini nego što se proizvede u Francuskoj. Zato stvarno treba da budete na oprezu kada naiđete na neki u Kini", rekao je Romer za AFP.

Stručnjaci kažu da je teško proceniti štetu koje falsifikati nanose vinskom sektoru Kine. Cene vinskih kopija se kreću od skromnih 90 juana do 35.000 juana za vrhunske godine.

Luksuzni hotel na nosaču aviona (FOTO)

Na vinskom sajmu u Kini neki trgovci se ne ustručavaju da otvoreno izlažu falsifikovane vinske boce, od kojih se za neke i na prvi pogled vidi da su loše imitacije.

Supermarketi i radnje, u koje ide većina Kineza da kupi vino, jer nema specijalizovanih vinskih prodavnica, takođe su pune kopija.

Među falsifikatima su i boce Bordoa, napunjene sa zašećerenom vodicom, bojom i dodatim agensima za ukus, koje se prodaju po neverovatnim cenama.

(Tanjug foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.