Kilmatske promene utiču na mentalno zdravlje

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilmatske promene utiču na mentalno zdravlje

Izvor:bizlife
SIDNEJ - Poplave, suše i uragani koji su posledica klimatskih promena, ne predstavljaju pretnju samo za ljudske naseobine već i za mentalno zdravlje ljudi, tvrde australijski istraživači.


"Šteta izazvana promenom klime nije samo fizička", ističu oni u studiji koju je ove nedelje objavio Institut za izučavanje mozga na Univerzitetu u Sidneju.

"Najnovija iskustva pokazuju da >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << uporedo sa ozbiljnim posledicama za privredu i društvo uopšte, ekstremne meteorološke pojave predstavljaju i ozbiljan rizik za javno zdravlje, kao i mentalno zdravlje i osećaj duševnog blagostanja", navode australijski istraživači, prenosi AFP.

Naučnici još uvek ne raspolažu sredstvima koja bi im omogućila da određenu vremensku nepogodu dovedu u direktnu vezu sa dugoročnim klimatskim obrazcima. Stalni rast temperatura i sve češće prirodne katastrofe širom sveta, međutim, ukazuju da globalno zagrevanje sprovodi pogubni uticaj.

Studija australijskih istraživača se posebno osvrće na Australiju koja je poslednjih godina bila pogođena nezapamćenom sušom, praćenom razornim požarima i poplavama koji su odneli na desetine života i prouzrokovali materijalnu štetu koja se meri milijardama dolara.

Dosad su, međutim, bili retki pokušaji da se proceni psihološki impakt prirodnih katastrofa na stanovništvo.

U siromašnijim zemljama koje teže apsorbuju ovakve šokove, posledice po mentalno zdravlje stanovnika su još pogubnije, smatraju naučnici.

"Uticaj klimatskih promena na moral i mentalno zdravlje zajednice, u vidu stresa, depresije, patnje, je ogroman", upozorava Toni Mekmajkl, profesor na Australijskom nacionalnom univerzitetu.

Australijski statistički podaci ukazuju na porast upotrebe droga i alkohola, nasilja, razvoda i samoubistva nakon neke ekstremne prirodne nepogode, posebno u ruralnim sredinama.

mentalno zdravljekilmatske promenejavno zdravljeUniverzitet u SidnejuToni Mekmajkl

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.