Jedna žrtva poplava, u Loznici vanredno, teško u Kosjeriću

Izvor: Studio B, 06.Avg.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna žrtva poplava, u Loznici vanredno, teško u Kosjeriću

Zbog obilnih padavina muškarac se utopio u podrumu svoje kuće u Banji Koviljači, gradski štab za vanredne situacije Loznice doneo je naredbu o vanrednoj odbrani od poplava, a u Kosjeriću je poplavljeno 20 kuća.

Muškarac star 65 godina utopio se u podrumu svoje kuće u Banji Koviljači kada je ušla veća količina vode izazvana obilnim padavinama, potvrđeno je danas Tanjugu u šabačkoj policiji.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << navode u policiji, nesreća se dogodila kada je u podrumske prostorije porodične kuće ušla veća količina vode usled obilne kiše koja je sinoć zahvatila loznički kraj.

Supruga stadalog je o nesreći obavestila pripadnike policije koji su odmah izašli na lice mesta, ali je mrtvozornik jedino mogao da konstatuje smrt.

Gradski štab za vanredne situacije Loznice doneo je naredbu o vanrednoj odbrani od poplava jer su intezivna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom sinoć izazvali poplavu duž korita reke Štire, a pričinjena je velika materijalna šteta na infrastrukturi, stambenim objektima, pokretnoj imovini građana.

Nevreme koje je sinoć zahvatilo Loznici dovelo je do izlivanja bujičnih potoka u Banji Koviljači,Trbušnici, Voćnjaku, Paskovcu, Jadranskoj Lešnici, Čokešini, objavljeno je na sajtu grada.

Bujični potoci u u Banji Koviljači pričinili oštećenja na više lokalnih puteva, voda je prodrla u stambene objekte, Specijalnu bolnicu, pojavila su se, za kratko vreme, opet nova klizišta.

Na Trbušničkoj reci vodena stihija je odnela mostove, a kako se procenjuje, veliku štetu pretrpela su i domaćinstva u mesnoj zajednici Gradilište, gde je voda poplavila kotlove gradske toplane.

Reka Štira se u gornjem toku ulila u stotinak kuća Voćnjaka i Paskovca, odnela dva mosta, a u samom gradu doprla u više stambenih objekata i prodavnica.

Nevreme, koje je sinoć zahvatilo Loznicu, za kratko vreme obrušilo je više stabala, pričinilo štetu na automobilima, a nešto posle 18 časova evakuisano je devetnaestoro ugroženih žitelja u Sportski centar Lagator.

Odluka o vanrednoj odbrani od poplava doneta je na preporuku Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode" čime su započete aktivnosti na angažovanju vatrogasno - spasilačkih jedinica iz Loznice, Krupnja, Malog Zvornika, i Šapca, javnoih preduzeća Naš dom, Grad, Vodovod, Toplana, banjske Direkcije.

Uvedeno je neprekidno dežurstvo u Operativnom centru Gradskog štaba, četiri stručno operativna tima neprekidno su obilazila kritična područja, a počela je i sanacija vitalnih puteva i zaustavljeno isticanje gasa u Banji Koviljači.

U organizaciji "Našeg doma" počelo je punjenje vreća sa peskom, a spasilačke ekipe budno prate dalji razvoj situacije jer su hidrološke prilike i dalje nestabilne.

U nevremenu koje je poslednjih dana više puta zahvatilo opštinu Kosjerić poplavljeno je 20 kuća čija domaćinstava su morala da se evakuišu kod rodbine, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Milijan Stojanić.

Najviše štete pretrpela su sela Seča reka, Godečevo, Zarići i Blagojevići.

"Situacija je mnogo gora i šteta je veća nego u maju.Pripadnici Vojske Srbije danas su stigli u Kosjerić sa mehanizacijom kako bi nam pomogli u saniranju posledica nevremena, pre svega, u Godečevu gde se trenutno ne može prići zbog odrona", kaže Stojanić za Tanjug.

Predsednik kosjerićke opšine ističe da su u Sečoj reci veliki problem neraščišćeni vodotokovi i da su trenutno na terenu mašine koje su poslali Putevi Srbije i Srbija vode.

Meštani većine sela zahvaćenih nevremenom imaju problem sa snabdevanjem električnom energijom.

"Na području Seče reke, Godečeva, Makovišta i Varde polomljeno je nekoliko električnih stubova i odneto prilikom odrona.Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i nadam se da će u toku dana svi dobiti struju",ističe Stojanić.

Meštani Seče reke i Zarića u anketi za Tanjug ističu da u poslednjih 40 godina ne pamte ovakva nevremena i poplave.

Miodragu Nikoliću iz Seče reke za tri poslednja dana voda je dva puta poplavila kuću, koja je bila poplavljena i u maju. "Od maja niko nije dolazio da nas pita da li nam je potrebna pomoć", kaže Nikolić.

U njegovom komšiliku u kući žive tri porodice ,čija su deca raseljena još od 19.maja.

"Od 14.maja niko nije došao da pročisti rečno korito iako smo više puta upućivali poziv u opštini.Danas su došli kada smo opet poplavljeni ", kaže Mara Nikolić.

U selu Zarići meštani dežuraju svaku noć."Situacija je teška.Poplava svako drugo veče.Kuća ,štala,dvorište sve mi je poplavljeno.A za večeras opet najavljuju nevreme", kaže Milovan Radojičić.

Pored problema sa strujom u Kosjeriću su na snazi i redukcije vode zbog zamućenosti izvora sa kojih se Kosjerić snabdeva vodom.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Loznica: Vanredna odbrana od poplave

Izvor: Akter, 06.Avg.2014

Gradski štab za vanredne situacije Loznice doneo je naredbu o vanrednoj odbrani od poplava jer su intezivna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom sinoć izazvali poplavu duž korita reke Štire..Takođe je pričinjena velika materijalna šteta na infrastrukturi, stambenim objektima, pokretnoj imovini...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.