Gašić u Krupnju o posledicama poplava i klizišta

Izvor: Blic, 16.Jul.2014, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić u Krupnju o posledicama poplava i klizišta

Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je danas opštinu Krupanj u kojoj je u nedavnim poplavama uništeno 39 kuća i sa predstavnicima te opštine, ali i opština Bajina Bašta i Mali Zvornik razgovarao o trenutnom stanju i načinima saniranja posledica poplava i klizišta dodajući da će stambeni objekti biti izgrađeni do 1. oktobra.

Gašić je, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, obišao i radove na raščišćavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << terena u naselju Kržava na čemu su angažovani pripadnici inženjerske grupe Treće brigade VS.

On je okupljene meštane, koji su njemu i načelniku Generalštaba iznosili svoje probeme, pozvao na smirivanje tenzija, dogovor i saradnju sa lokalnim vlastima i poručio da će država ispoštovati sve što je obnećala.

Ministar je istakao da je u toj opštini planirana izgradnja 47 kuća, kao i lokalni putevi koje su uništile poplave i klizišta.

Konstatujući da su neki od meštana svojim sredstvima počeli da saniraju uništene objekte, Gašić je predstavnicima opština poručio da te ljude obiđu i da im kažu da će im država nadoknaditi ta sredstva.

Gašić je dodao i da će biti obezbeđeno letovanje za 35 dece iz Krupnja na Tari.

Nakon razgovora sa meštanima Gašić je sa predsednicima opština Krupanj, Bajina Bašta i Mali Zvornik, Radetom Grujićem, Radomirom Filipovićem i Draganom Bogićevićem, kao i zamenikom predsednika mesne zajednice Mačvanski Prnjavor Đorđem Živkoviće, razgovarao na koji način mogu da se saniraju posledice poplava i klizišta.

U obraćanju novinarima nakon sastanka, Gašić je istakao da je dogovoreno da Vojska Srbije narednih dana obezbedi Krupnju još jedan pontonski most, ali i da još petoro dece iz Mačvanskog Prnjavora otputuje na letovanje sa decom iz Krupnja u vojno odmaralište na Tari.

Na pitanje novinara kada može da se očekuje da budu izgrađeni stambeni objekti, Gašić je ponovio obećanje premijera Srbije da će to biti do 1. oktobra.

''U izgradnju kuća krećemo veoma brzo i sve kuće na teriritoriji Srbije biće završene do 1. oktobra'', rekao je Gašić.

On je dodao da će svi radovi koje pripadnici VS obavljaju u opštinama Bajina Bašta i Mali Zvornik biti završeni za mesec dana, dok je u opštini Krupanj potrebno još 20 dana angažovanja vojske pre nego što Putevi Srbije počnu sa asfaltiranjem oštećenih puteva.

Predsednici opština Krupanj, Mali Zvornik i Bajina Bašta, kao i mesne zajednice Mačvanski Prnjavor izjavili su novinarima da su izveštaje o pričinjenoj šteti dostavili Kancelariji za onbnovu, dodajući da su oni uglavnom već poznati.

Predsednik opštine Krupanj rekao je da je u toj opštini uništeno 47 kuća i da je pričinjena šteta oko 1,5 milijardi dinara.

''Najvažnije je da krenemo sa obnovom i izgradnjom kuća u Krupnju da žitelji dobiju krov nad glavom, ali i da ojačamo korita reka'', rekao je Grujić.

Predsednik opštine Mali Zvornik rekao je da je procena štete u toj opštini 1,1 mlijardu dinara, da je totalno uništeno sedam kuća, a da je oštećeno 146 kuća i 300 pomoćnih objekata. Prema njegovim rečima, izgradnja kuća, čišćenje rečnog korita i izgradnja mostova predstavljaju primarni zadatak u toj opštini.

On je dodao i da ta opština ima problem sa snabdevanjem električnom energijom, da kapaciteti neće moći dočekati zimu, kao i da je oštećen gasovod na čijoj sanaciji se radi.

Predsednik opštine Bajina Bašta istakao je da je ta opština odmakla daleko u sanaciji rečnih puteva i vodotokova, kao i da je u toku izgradnja jedne kuće i to u višim delovima opštine.

On je dodao da je u toj opštini urgentna izgradnja 30 kuća i poručio da će se sutra predsednici opštine sastati sa predstavnicima Kancelarije sa obnovu gde će razgovarati o sanaciji nastale štete.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.