Država nije položila test demokratičnosti

Izvor: Beta, 28.Maj.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država nije položila test demokratičnosti

NOVI SAD, 28. maja 2014. (Beta) - Analiza Internet sloboda u toku vanredne situacije koju je sprovela Šer fondacija (Share) pokazala je da Srbija tokom poplava nije prošla "test demokratičnosti", zbog "burnih reakcija njenih čelnika na kritiku, cenzure u medijskom izveštavanju i udara na društvene mreže".

Kako se navodi u analizi, prvi problemi su se pojavili u izveštavanju tradicionalnih medija i izjavama zvaničnika koji su prestali da razlikuju termine "vanredno stanje" >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i "vanredna situacija".

Šer je tokom analize sistematski pratio i beležio situaciju na internetu, gde se pokazalo da sadržaji, ali i celi internet sajtovi "nestaju" ili postaju nedostupni.

"Jedna od prvih stranica koja je `nestala` jeste obaveštenje gradonačelnika Beograda Siniše Malog, sa zvaničnog sajta grada. Radilo se o molbi gradjanima Obrenovca da ne napuštaju svoje domove", upozorava Šer.

Dodaje se da su brisani blogovi novinara i gradjana, da su uklanjani izveštaji gradjana sa sajta poplave.rs, da je nestalo "Ogorčeno pismo" upućeno premijeru Srbije, kao i da je frekvencija radio-amatera ustupljena Gorskoj službi spasavanja, da bi im kasnije bila vraćena.

Šer upozorava da su pojedini gradjani privedeni na informativne razgovore u policiju zbog "širenja panike na društvenim mrežama", te da su zaprećene kazne od šest meseci do pet godina zatvora.

Šer objašnjava da su te kazne odredjene Krivičnim zakonikom, ali da se član odnosi na širenje netačnih informacija koje mogu da izazovu paniku kada se to čini putem medija i drugih sličnih sredstava ili na javnim skupovima.

"Blogovi ili profili na mrežama Fejsbuk (Facebook) i Tviter (Twitter) ne mogu da se kvalifikuju kao javna glasila, jer kod njih ne postoji urednička odgovornost, niti su ispunjeni ostali uslovi koji su predvidjeni Zakonom o javnom informisanju", navodi Šer.

Ocenjuje se da je jačanje pritiska na digitalno okruženje "samo dovelo do glasnijeg i organizovanijeg odgovora internet zajednice koja je zatražila kraj cenzure i početak odgovornosti".

"Pravi pokazatelj zrelosti i demokratičnosti države je podložnost kritici javnosti. Država ne sme direktno da ugrožava pravo na slobodno širenje i prijem informacija, a treba da stvori i preduslove da ni bilo ko drugi tu slobodu ne može da ugrozi", saopštio je Šer.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.