Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 18:29 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Da li je naše povrće zdravstveno bezbedno?
Kad god nas zadesi neka nepogoda , poput prolećnih katastrofalnih poplava, odmah se postavlja i pitanje: koliko je hrana koju smo proizveli zdravstveno bezbedna.
U nizu informacija , kojima su zapljusnuti potrošači, a nažalost plasiraju ih mediji ima i nestručnih i zlonamernih.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novo Sadu Žarko Ilin tvrdi da jedemo i kvalitetno i zdravstveno bezbedno domaće povrće. Pored blagodeti klime naši proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primenjuju nove tehnologije , i posebno vode računa o upotrebi i ostacima pesticida u povrću i dužini karance .
Povrtaru Draganu Saviću iz Kovilja grad je nedavno delimično uništio bostan i tikvice na otvorenom polju. Nakon velikog uloga u proizvodnju , za njega je mnogo veća elementarna nepogoda nemogućnost plasmana , a ona dolazi i zbog neproverenih glasina .
Savić takođe ističe da su mnogo veći problem tržnice nego povrtari.
Mali i srednji proizvođači proterani su sa zelenih pijaca , za razliku od pijaca u Evropske unije gde su zaštićeni i oni su nosioci nacionalne proizvodnje i kvaliteta. Domaći potrošač uglavnom ne zna čiju robu kupuje i zato nije ni čudo što ne zna kome da veruje .
Pogledaj vesti o: Poplave
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...