Bujica na ulici umalo nije udavila dečaka

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 08.Jul.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujica na ulici umalo nije udavila dečaka

Šestogodišnji P.Đ. povređen je u jučerašnjem nevremenu kad ga je povukla bujica vode koja je oko 16. 45 sati preplavila Valjevsku ulicu u Žarkovo. Dečaka, koji se nagutao vode spasili su pripadnici Policijske brigade, i on je prevezen u Dečju kliniku u Tiršovoj, a lakše povrede zadobili su njegova majka, kao i jedan stanar Valjevske ulice koji je pokušao da im pomogne.



Okretnica tramvaja u Bloku 45

Dečaka i njegovu majku nevreme je zateklo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulici. Bujica vode koja se velikom brzinom slivala prema Lazarevačkom drumu odjednom je povukla prvo P. Đ. a zatim i njegovu majku koja je pokušala da ga uhvati za ruku. Stravičan događaj primetila je jedna devojka koja je u pomoć pozvala vlasnika obližnje krojačke radnje Milorada Naumovića

- U radnju je utrčala devojka i uspaničeno rekla kako je bujica odnela majku i dete. Odmah sam izašao na ulicu, kako bih im pomogao. Kiša je lila kao iz kabla, a voda je dostigla dubinu preko jednog metra. Iz obližnje kuće već je izašao komšija koji je pokušao da ih zaustavi, međutim i njega je voda povukla. Posle nekoliko sekundi pojavila su se četvorica policajaca koji su ih izvukli - priča Naumović.

On kaže da su policajci na raskrnici Valjevske ulice i Lazarevačkog druma pronašli dečakovu majku i komšiju, ali da šestogodišnjaka nije bilo na vidiku.

- Nastala je prava drama. Preplašena žena, sva u krvi od ogrebotina je vrištala, dok su policajci tražili dečaka koji je ostao ispod vode. Srećom, posle nekoliko minuta uspeli su da ga pronađu i spasu mu život - kaže Milorad Naumović.

Policijskim vozilom, oboje su prebačeni u Dečiju bolnicu u Tiršovoj ulici, gde je povređeni šestogodišnjak zadržan na oporavku.

- On je dobro, svestan je i van životne opasnosti. Nešto mu je niža telesna temperatura, ima nekoliko modrica i oguljotina po telu ali nema oštećenja na plućima niti ozbiljnijih povreda. Biće zadržan u bolnici narednih dan, dva - izjavio je za „Blic" profesor Dragan Zamlakar, šef dežurne hirurške ekipe Dečije bolnice. On kaže i da je majka dečaka pregledana, da je dobro i da je posle razgovora sa policajcima, otpuštena kući.



Valjevska ulica na Banovom brdu: Milorad Naumović koji je pomogao policiju u spasavanju dečaka

Poplave


Kolaps zbog nevremena bio je u svim delovima grada. Na sve strane lomile se su grane drveća, a voda je nosila i delove kolovoza. Tramvajski i trolejbuski saobraćaj bio je zaustavljen na oko sat vremena, jer su iz predostrožnosti isključene kontaktne mreže.

Za samo nekoliko minuta nebo nad Beogradom se zacrnilo. Olujni vetar je u Beogradu na momente bio jačine 20 metara u sekundi. Kiša je poplavila ulice, podrume i podvožnjake, zarobile automobila.

- Bila sam zarobljena u tramvaju na Slaviji. Nebo se toliko smračilo, da su putnici komentarisali da je došao "sudnji dan”. Tramvaj se tresao i prokišnjavao, svi smo bili u strahu - priča studentkinja Marija Janković.

Slično je bilo i u drugim delovima grada, bujice vode slivale su se niz ulice kneza Miloša, Resavsku, Ustaničku, Nemanjinu, a prema rečima očevidaca "geziri” su izbijali iz šahtova u Savskoj ulici. Poplavljen je bio i prilaz Hitnoj pomoći sa autoputa.

U ulicama Valjevska, Džordža Vašingtona i Takovskoj bujica je odronila i delove asfalta.

Poplavljen je bio i Etnografski muzej, a voda je došla do samih eksponata koji nisu uništeni već su samo pokvašeni.

Obilne padavine i nezapamćeno nevreme naročito je pogodilo Novi Beograd. U prizemlju tržnog centra „Ušće" pukla je cev za kišnicu i izlila se voda u butik „Salsa". Odmah su isključena struje i evakuisani svi koji bili u objektu.

Stao prevoz

Autobusi Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd” su usporili, a negde i potpuno stali, dok je tramvajski i trolejbuski saobraćaj obustavljen, rečeno je juče u GSP „Beograd". Tramvaji su doživeli pravi potop kod okretnice u Bloku 45, a i neki autobusi su ostali zaglavljeni u vodi. Trolejbuska i tramvajska mreža preventivno je isključena, gradski prevoz je normalizovan u večernjim satima.

Uprkos velikom nevremenu u Beogradu juče nije bilo dužih nestanaka struje. Prekida je bilo ali su sva isključenja trajala oko 15 do 20 minuta. Bez struje su ostali delovi Voždovca, Bara Venecije, Filmskog grada i Banovog brda ali su svi kvarovi vrlo brzo sanirani. U užem centru grada dva sata nisu radili semafori što je uslovilo velike gužve.

Jučerašnja kiša koja je pala u Beogradu potpuno je poplavila prvi sprat „Sava centra”, gde je smešten akreditacioni centar Univerzijade. Takođe, poplavljen je i deo hotela „Interkontinental” gde je smeštena delegacija FISU, ali ni jedan gost nije morao da napušta sobu.

Jablan pao na zgradu

Malo je falilo da posledice nevremena na svojim leđima osete stanari Ulice kraljice Natalije. Jablan visok 20 metara srušio se na stambenu zgradu, razbio nekoliko prozora i uplašio stanare koji su panično istrčali iz svojih stanova. Srećom niko nije povređen, a tokom nevremena vetar je iščupao devet stabala.

Satnica

16.45 Odroni na kolovozu u ulicama Džordža Vašingtona i Takovskoj.

16.50 Zaustavljeni trolejbusi i tramvaji u Ulicama kneza Miloša i Nemanjinoj.

16.55 Gejziri izbijali iz šahtova u Savskoj ulici.

17.05 Automobil ostao u kvaru kod ulaza u tunel na Zelenom vencu.

17.10 Dva automobuila marke „ford" i „zastava" bila su blokirana vodom kod Gundulićevog venca. Nekoliko automobila zaglavljeno u podvožnjaku kod Ulice Đure Đakovića

17.15 Drvo palo oborilo kabl od struje u Bulevaru Nikole Tesle 15.

17.30 Grana pala na automobil u Ulici cara Dušana 36. Srećom, nije bilo povređenih.

17.30 Trolejbusi i automobili pušteni u saobraćaj.

17.35 Palo drvo i preprečilo Ustaničku ulicu kod SC „Šumice".

17.40 Udario grom u semafor na raskrsnici ulica Ustanička i Grčića Milenka.

17.50 Poplavljena pumpa „Elp" na autoputu u smeru ka Zagrebu. Dve trake na autoputu u potpunosti poplavljane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.