Bolja koordinacija za sprečavanje poplava (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 15.Okt.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja koordinacija za sprečavanje poplava (VIDEO)

Da bi se sprečile eventualne poplave na teritoriji Nišavskog i Pirotskog okruga potrebna je bolja koordinacija između lokalnih uprava i nadležnih republičkih institucija. Ovo je zajednički zaključak sa sastanka održanog u Nišu. Bila je to prilika da se razmene iskustva i naprave novi operativni planovi za narednu godinu. Učesnici su zaključili da se mere štednje u republici održavaju i na sektor zaštite od poplava.
Država ne izdvaja dovoljno novca iz republičkog budžeta  za prventivnu zaštitu od poplava na vodotokovima drugog reda, kažu u Srbijavodama.  Iz 2012. prento je 300 miliona,  plus 500 koliko je planirano ove godine izgleda nije dovoljno za redovno održavanje, sanaciju i investicije.
 
Upravo predstavnici lokalnih samouprava sa teritorije Nišavskog i Pirotskog okruga razgovarali o preventivi. U prethodnih nekoliko godina poplave su napravile veliku štetu na teritoriji Niša, Svrljiga, Gadžinog hana, Aleksinca… Da se spreči izlivanje reka potrebna je bolja saradnja  resornih ministarstava, Srbijavoda i lokalnih vlasti.
Srbijavode poslale su nacrt operativnih  planova za odbranu od poplava na vodama drugog reda nadležnim institucijama. Da bi primenili plan, traže da se poboljša zakonska regulativa. Žele da se usklade sa programima zaštite od poplava na vodotokovima prvog reda.  Kažu, to je važno zbog izrade karata ugroženosti i rizika.

Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.