Biver sistem štiti izvoršte vode u Mačvanskom Prnjavoru

Izvor: RTS, 05.Apr.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biver sistem štiti izvoršte vode u Mačvanskom Prnjavoru

Na Savi kod Šapca već dve sedmice na snazi su mere vanredne odbane od poplava. S obzirom na iskustva iz 2014. godine, na inicijativu lokalne samouprave u Mačvanskom Prnjavoru, oko izvorišta vode, preventivno je postavljena najmodernija zaštita sa mobilnim barijerama.
Na Savi kod Šapca već dve sedmice na snazi su mere vanredne odbane od poplava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << S obzirom na iskustva iz 2014. godine, na inicijativu lokalne samouprave u Mačvanskom Prnjavoru, oko izvorišta vode, preventivno je postavljena najmodernija zaštita sa mobilnim barijerama.

Biver sistem patentiran je i proizveden u Švajcarskoj. U našoj zemlji primenjuje se prvi put.
U Mačvanskom Prnjavoru sistem je postavljen oko izvorišta odakle se vodom snabdeva oko 4.000 ljudi. 2014.godine ovo izvorište bilo je poplavljeno, a voda zagađena.
Barijere koje ga sada štite su mobilne, duge su 100 metara i bolja su zaštita od džakova. Pune se vazduhom i vodom i sastoje se iz 5 sekcija koje se mogu nastavaljati jedna na drugu ukupne težine 24 tone.
Visina može biti od pola metra do 160 cm i osnovna prednost, kako su nam rekli, jeste brzina postavljanja.
100 metara ovih barijera pet ljudi napune za jedan sat, a za punjenje džakova peskom do sada je bilo potrebno nekoliko dana. Jednostavno je i uklanjanje jer je čista životna sredina. Evo šta o tome kažu meštani i nadležni.

Miroslav Jovanović, iz Prnjavora kaže: „Ovo nam mnogo znači, veoma brzo u kratkom vremenskom periodu mi smo ih instalirali, napunili vodom i sada smo sigurni da će naša pijaća voda, čista voda sa bebi efektom, imati upotrebu za vreme, ne daj Bože, poplava."
"Ovo je bezbedno, tako da u slučaju izlivanja Drine nećemo imati problem sa izvorištem. Znači, bezbedno je sigurno je, tako da 2014.što se desilo je strašno i ja mislim je ovo prava stvar i zahvaljujem se firmi koja je donirala," navodi Milutin Jekić, iz Prnjavora.
Milan Vasić, direktor JP "Infrastruktura" Šabac objašnjava: „Prevencija je najbolja zaštita, kao grad, pokušavamo da angažujemo nekakve nove firme , nove tehnologije da primenimo u zaštiti i angažujemo što veći broj privrednih subjekata kako bi bili spremno za eventualne poplave."
Kada je reč o prevenciji, u prethodne tri godine, pročišćena je i kanalska mreža tako da nema problema ni sa vodotocima drugog reda.
Vodostaj Save kod Šapca od jutros blago opada i trenutno je 38 cm iznad nivoa vanredne odbrane.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.