Jugoistočna Evropa pod vodom

Izvor: B92, Beta, 03.Dec.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoistočna Evropa pod vodom

Beograd -- Obilne kiše koje su prethodnih dana padale u regionu jugoistočne Evrope izazvale su katastrofalne poplave.

Reke su se izlile u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, gde je u brojnim oblastima proglašeno vanredno stanje.

Na poplavljenom području Crne Gore situacija je dramatična na jugu i na severu zemlje.

Prema podacima opštinskih kriznh štabova, najkritičnije je u Ulcinju, gde i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji bojazan od devastacije Velike plaže.

Stanje se pogoršava iz sata u sat. Podgorički mediji prenose izjavu načelnika službe za spasavanje, koji kaže da se brane nasipi koji će, ako popuste, stvoriti još jednu Bojanu.

U prekidu je i saobraćaj na magistrali Podgorica-Nikšić, kao i putni pravac Podgorica-Kolašin zbog odrona kod manastira Morača. Stanje je kritično i na području Zete i Skadarskog jezera.

Iako je poplavama ugroženo 11 crnogorskih opština, Vlada neće uvesti vanredno stanje.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović rekao je da su sadašnje poplave u Crnoj Gori "bez presedana" i pozvao na "solidarnost i svestranu angažovanost svih, od lokalnog do najvišeg državnog nivoa".

Visoki vodostaj Drine izazvao je poplave u susednoj Bosni i Hercegovini. Teška situacija je na području Goražda, Foče i Višegrada.

Zbog izlivanja Drine, ne rade granični prelazi Mali Zvornik i Ljubovija, pa se putnicima preporučuje Sremska Rača.

U Hrvatskoj, najgore je u Metkoviću, koji je još pod vodom iako je Neretva , dostigavši najveći nivo u zadnjih 50 godina, počela da se povlači.

Pod vodom je preko 700 kuća, deo grada na desnoj obali skoro je u potpunosti pod vodom, dok je nivo vode na ulicama u centru grada bio i 40 centimetara.

"Velika je šteta u kući, ima sigurno 30 centimetara vode, i tako šta da vam kažem", kaže Mirko Bebić iz Metkovića.

Meštani su noć proveli spasavajući svoje kuće i imovinu, što im je otežavala i činjenica da u delovima grada nije bilo struje.

"Moramo ispumpati vodu što nam dolazi jer se voda od jutra digla 10 centimetara od sinoć, još malo pa će mi u kuću", strahuje Duje Manenca.

Zbog visokog nivoa mora u Opuženu nivo Neretve se podigao za desetak santimetara. Na ulaze u dvorišta i kuće postavljeni su džakovi s peskom, dok se iz poplavljenih kuća voda izbacuje pumpama.

More preti i većem delu Dalmacije. Plima i veliki talasi prouzrokovali su poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera, a poplavljeni su i objekti u Seget Vranjici kod Trogira.

A zbog katastrofalnih poplava Albanska vlada je proglasila vanredno stanje u oblasti grada Skadra.

Pod vodom je 10 000 hektara njiva, a evakusiano je na hiljade stanovnika ugrožene oblasti, 120 kilometara severozapadno od Tirane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.