Danas delimično pomračenje Sunca

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jan.2011, 05:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas delimično pomračenje Sunca

Građani Srbije će imati priliku da danas posmatraju delimično pomračenje Sunca, najavilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda. To pomračenje će se videti iz Evrope, Severne Afrike i sa Bliskog Istoka, prenose beogradski mediji.

Pomračenje će, gledano sa Zemljine lopte kao celine, početi u 7.40 časova, a poslednji kontakt između Sunca i Meseca biće u 12.01 čas. Delimično >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pomračenje Sunca će biti vidljivo iz Srbije i počeće u sedam sati, 40 minuta i 11 sekundi, a trajaće do 12 časova i 52 sekunde.

Pojava se može da posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine veće od 14) ili kroz dobro i obostrano na sveći nagaravljeno staklo. Ako bude vedro, Beograđani će ovu interesantnu pojavu moći da prate i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

U Beogradu će prvi kontakt Meseca i Sunca biti u osam časova, dva minuta i 15 sekundi, a poslednji u 10 časova, 57 minuta i 59 sekundi. Sredina pomračenja, odnosno procenat površine Sunca koju će tom prilikom Mesec da pokrije, biće u devet časova, 26 minuta i 10 sekundi i iznosiće 68 odsto.

U Novom Sadu će prvi kontakt Meseca i Sunca biti u osam časova, dva minuta i 13 sekundi , a poslednji u 10 časova, 57 minuta i pet sekundi, dok će sredina pomračenje biti u devet časova, 25 minuta i 42 sekunde i iznosiće 66 odsto.

U Nišu će prvi kontakt Meseca i Sunca biti u osam časova, jedan minut i 42 sekunde, a poslednji u 10 časova, 59 minuta i 28 sekundi, dok će sredina pomračenja biti u devet časova, 26 minuta i 35 sekundi i iznosiće 66 odsto.

U 2011. godini sa Zemlje će biti vidljiva četiri delimična pomračenja Sunca, od kojih će samo jedno, i to ovo današenje, biti primetno iz Srbije, istakli su u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.