ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: U NEDELJU KAZALJKE SAT UNAZAD!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2011, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: U NEDELJU KAZALJKE SAT UNAZAD!

BEOGRAD - Zimsko računanje vremena u Evropi počinje u noći između subote i nedelje. U noći između 29. i 30. oktobra časovnike u 3.00 treba pomeriti jedan sat unazad, na 2.00.

Zimsko računanje vremena u Evropi trajaće do poslednje vikenda u martu 2012. godine. U Srbiji je letnje računanje vremena prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre pet godina donet je novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno je sa Evropskom unijom.

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeležen 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, kako bi se uštedela energija time što će se period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati "premestiti" na veče.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.