Opet pomeramo kazaljke - evo kada

Izvor: Mondo, 19.Mar.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet pomeramo kazaljke - evo kada

Za stanovnike na severnoj zemljinoj polulopti sutra, 20. marta, počinje proleće, a krajem meseca prelazimo na letnje računanje vremena.

Foto: MONDO/Mario Milojević

Prema obaveštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković", proleće će u Srbiji zvanično početi sutra uveče, u 22.58 časova.

U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća sunce će u Beogradu izaći u 5.42 sata, a zalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12.08 sati, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemljine atmosfere, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.

U saopštenju se podseća da će se u noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta, preći na letnje računanje vremena, pa kazaljku treba pomeriti jedan sat unapred.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra počinje proljeće

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2019, 00:02

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi sutra u 22.58 časova počinje proljeće, koje će trajati do 21. juna, dok za stanovnike južne polulopte počinje jesen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Od večeras proleće

Izvor: B92, 20.Mar.2019

Za stanovnike na severnoj zemljinoj polulopti danas počinje proleće...Prema obaveštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković", proleće će u Srbiji zvanično početi večeras u 22.58...U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen...Na dan početka proleća Sunce u...

Nastavak na B92...

Prolećna ravnodnevnica! Zašto je baš danas počelo proleće!

Izvor: Svet plus, 20.Mar.2019

Astronomsko proleće na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje danas 20. marta. Prolećna ravnodnevnica, ekvinocijum, na severnoj hemisferi je takođe poznata kao martovska ravnodnevnica. Na južnoj hemisferi, tada imamo jesenju ravnodnevnicu. Zašto je baš danas počelo proleće!..Martovska ravnodnevnica...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.