Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazaljke pomerene sat unazad

Zimsko računanje vremena počelo je danas, 27. oktobra, kada se kazaljke pomeraju jedan sat unazad.

Prethodne noći, u tri sata, kazaljke je trebalo pomeriti jedan sat unazad, tako da se vreme u tri sata računa kao dva.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Evropski parlament je 4. marta ove godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno.

Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za letnje računanje vremena.

Pomeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog veka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize.

Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru.

Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim. Pojedini astronomi su protiv veštačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.