Izvor: B92, 26.Mar.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zurof: Deklaracija je osuda zločina

Prag -- Radna verzija deklaracije o Srebrenici je priznanje da se zločin dogodio i da se osuđuje, kaže direktor izraelskog centra "Simon Vizental", Efraim Zurof.

"Ono što mogu reći je da zločini koji su činjeni u jugoslovenskom ratu predstavljaju klasičan slučaj etničkog čišćenja. Međutim, etničko čisćenje nije genocid", izjavio je Zurof u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa" i dodao da je problem definisanja zločina "semantičke" prirode.

"Suštinska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvar je da se dogodio zločin u kojem je nekoliko hiljada ljudi ubijeno. Srebrenica predstavlja najveći masakr u Evropi od Drugog svetskog rata", ukazao je Zurof i dodao da je u ovom trenutku najvažnije da srpski parlament usvoji deklaraciju u kojoj se zločin osuđuje.

"Da li je ono što se dogodilo genocid ili nije - to je sasvim drugo pitanje, ali pošto ja nisam ekspert za Srebrenicu, uzdržao bih se od komenarisanja tog aspekta stvari", rekao je Zurof.

U radnoj verziji deklaracije o Srebrenici, koja će se pred Narodnom skupštinom Srbije naći krajem marta ili početkom aprila, piše da parlament najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, i to na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.