Izvor: B92, 23.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Župljanin nije hteo da se izjasni

Hag -- Stojan Župljanin nije želeo danas, u prvom pojavljivanju pred Haškim sudom, da se izjasni o krivici po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima.

Radi se o zločinima na području Bosne i Hercegovine 1992. godine. On je optužio vlasti Srbije da su nameravale da ga ubiju zajedno sa preostalim beguncima. On je "svojoj braći" Mladiću, Karadžiću i Hadžiću "zaželeo da zauvek ostanu na slobodi".

Haški optuženik je rekao da želi da iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje pravo da se o krivici izjasni u roku od narednih 30 dana, pošto, kako je rekao, još nije dobio optužnicu.

"Pošto nisam primio optužnicu, iskoristio bih pravo da se ne izjašnjavam ovom prilikom", rekao je Župljanin, posle čega je sudija Ole-Bjorn Stole odložio njegovo izjašnjavanje o krivici za 30 dana.

Na poziv sudije, Župljanin je potvrdio svoj identitet, ali je prethodno optužio vlasti u Srbiji da su nameravala da ga ubiju, kao i preostale optužene koji su još na slobodi - Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Po njegovim rečima, o tome su se dogovorili "Tadić, Koštunica, Bulatović i Vukčević", koji su na sastanku "pre četiri godine" zaključili da je "u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske da mi budemo likvidirani".

"Hvala bogu, pa nisu znali koga hapse, srećom, imao sam originalna dokumenta na ime Branislava Vukadina, o kome se ovih dana toliko pričalo", rekao je Župljanin.

Dok mu je sudija Stole čitao sažetak optužnice, Župljanin se osmehivao.

Župljanin je bivši najviši policijski funkcioner u Autonomnoj Regiji Krajini, u severozapadnoj Bosni, tokom ratnih dejstava u periodu od 1992. do 1995, i bivši savetnik nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

On se tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj da se sa tog područja tokom 1992. godine eliminišu i trajno uklone bosanski Muslimani i Hrvati.

Tužilaštvo ga tereti za ubistvo, progon, mučenje i deportaciju nesrpskih civila, kao i za bezobzirno razaranje gradova, sela i verskih objekata u brojnim opštinama.

Župljanin je u subotu smešten u pritvor Tribunala, pošto su ga vlasti Srbije sprovele s beogradskog aerodroma redovnim letom za Holandiju.

U optužnici je navedeno više od 40 slučajeva ubistava koja su, kako stoji, počinile snage pod Župljaninovom kontrolom.

Tribunal je ranije proglasio krivim Radoslava Brđanina i osudio ga na 30 godina zatvora za učestvovanje u kampanji progona i drugih ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u istom delu Bosne.

Župljanin, koji je uhapšen 11. juna u Pančevu, dva dana kasnije odbio je da primi hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin.

DNK analizom je potvrđen identitet Župljanina, a rezultati analize dostavljeni su sudu 14. juna. Vlada Srbije je 20. juna dala saglasnost za izručenje ovog haškog optuženika, a odluku je potpisao ministar pravde Dušan Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.