Zukorlić ulazi u novu vladu

Izvor: Danas, 16.Maj.2016, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić ulazi u novu vladu

Beograd - Muamer Zukorlić ulazi u novu vladu Aleksandra Vučića, potvrđeno je Danasu u izvorima bliskim pregovorima dve strane. Kako navode naši sagovornici, načelan dogovor o budućoj saradnji u vlasti je već napravljen, ali nismo uspeli da saznamo o kojim resorima konkretno je reč. "Razgovara se i dalje o političkoj platformi", ističu sagovornici Danasa.

Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka je nedavno u intervjuu za Danas rekao da mu je "jedino važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da može da ostvaruje program u budućoj vladi". "Reč je, naravno, o kolektivnim pravima Bošnjaka u Srbiji, o statusnim pitanjima, ostvarivanju ambijenta jednakosti za sve građane, kao što je, recimo, zastupljenost Bošnjaka u javnim ustanovama, za sve sektore." Muamer Zukorlić je o Vučiću govorio vrlo pohvalno, kao o "lideru Srbije koji je vratio nadu Bošnjacima". "Sa Vučićem su se stvorili uslovi za otvaranje nove bele stranice. Boris Tadić, koji je bio čak dva puta podržan od strane Bošnjaka, učinio je situaciju u Sandžaku nepodnošljivom. Izveo nam je žandarmeriju na ulice, otimao imovinu... Sa Vučićem je došlo do naglog zaustavljanja represije, poslao je signal da nešto hoće da menja. Ali, to je, da tako kažemo, pasivna mera - Vučić je zaustavio ono što ne valja, ali sada čekamo akciju, da se konačno stupi u konkretno rešavanje problema. Zato smatram da je vladi potreban autentičan predstavnik Bošnjaka, umesto onih koji jedno govore tokom izbornih kampanja a onda promene priču kada uđu u vlast", istakao je Zukorlić.

Osim Zukorlića, izvesno je da će koalicioni partner SNS biti i SVM Ištvana Pastora, ali još uvek nije poznato ko će iz redova naprednjaka biti na ministarskim položajima.

Kako je Danas već pisao, jednog od vojvođanskih kadrova SNS - Branislava Nedimovića, Miloša Vučevića i Milenka Jovanova, Vučić će imenovati za ministra. Kako su naveli naši sagovornici, svoj trojici sledi "dramatičan uzlet u stranci", u skladu sa ciljem, ističu naši izvori - "podmlađivanja partije".

Tragom Danasove vesti, mediji pišu da bi Nedimović, koji je i gradonačelnik Sremske Mitrovice, mogao da bude novi ministar poljoprivrede.

Izvori Danasa bliski premijeru demantuju informacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima, poput navoda o tome da će Ivica Dačić biti novi ministar odbrane.

Kako navode naši izvori, premijera Srbije čuvaju Kobre, i on nikada ne bi "svoj život poverio Dačiću u ruke". Istovremeno, pojedini krugovi bliski SNS tvrde da šanse da preuzme resor odbrane ima novinar Miroslav Lazanski, koji se nalazio na izbornoj listi SNS.

U ostanak na poziciji ministra prosvete donedavno je verovao i sadašnji ministar Srđan Verbić, koji je bio spreman da prihvati još jedan mandat, pod uslovom da raspolaže većim budžetom za prosvetu i nauku. Ipak, Verbić je u petak naveo da bi odbio eventualnu ponudu da ostane na toj funkciji, kao i da bi taj resor bolje vodio neko ko je stranački kadar. Verbić je u Kažiprstu B92 rekao da formiranje nove vlade ne vidi kao početak, već da ovaj trenutak ocenjuje kao kraj, jer je "urušeno ono što je radio njegov tim".

Kada je o ostalim ministrima iz odlazeće vlade reč, spekuliše se da bi Aleksandar Vulin i Rasim LJajić mogli i u novom sazivu da zadrže svoje stare resore. Podsetimo, Vulin je u protekle dve godine bio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je LJajić obavljao funkciju potpredsednika Vlade i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Ipak, prema jednom scenariju, Vulin, koji slovi za čoveka od velikog poverenja Aleksandra Vučića, preuzeće odbranu, dok će na čelo Ministarstva rada doći Milan Krkobabić, lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Takođe, spekuliše se da bi svoje mesto u Nemanjinoj 11 mogao da dobije i funkcioner naprednjaka Zoran Babić. U tom kontekstu, pominje se da bi Babić bio imenovan za ministra bez portfelja ili preuzeo resor poljoprivrede. Istovremeno, očekuje se da se ispune predizborne najave lidera SNP Nenada Popovića, koji je na listi SNS dobio tri poslanika, i da Vlada Srbije ustanovi Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.