Zukorlić o Svetom Savi i Bajramu

Izvor: B92, 28.Jan.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić o Svetom Savi i Bajramu

Novi Pazar -- Glavni muftija Muamer Zukorlić izjavio je da srpska deca neće morati da slave Bajram kada Sandžak postane autonomija.

Uporedo sa Svetosavskom akademijom u Novom Pazaru, u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji održana je tribina o "prisilnoj asimilaciji i pokrštavanju Bošnjaka".

Zukorlić je rekao da nije tačno da se školska slava Sveti Sava obeležava u svim školama u Srbiji, već da se jedino "jadni Romi i bolesni Bošnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to teraju".

"Kada bude ostvarena autonomija Sandžaka, garantujem srpskoj pravoslavnoj deci da neće morati da učestvuju ni u jednoj formi obeležavanja Bajrama, niti bilo kog verskog čina, već će im biti zagarantovan verski i nacionalni identitet u kolektivnom i individualnom smislu", poručio je Zukorlić.

On je zatražio da se prema Internacionalnom univerzitetu, čiji je on predsednik, poštuju isti standardi kao prema novopazarskom Državnom univerzitetu i svim drugim univerzitetima.

"Dokle Islamska zajednica ne bude jedinstvena, dok nam ne bude vraćena vakufska imovina, dok našoj deci ne bude priznato pravo u školama, legalnost statusa Bošnjačkog nacionalnog veća i, dok se ne akredituje Internacionalni univerzitet muftija će se baviti politikom", poručio je Zukorlić, dodavši "sviđalo se to nekom ili ne".

"Prema tome, da znate od ove godine više nikada u Sandžaku neće naterati na ono što im ne pripada", kazao je muftija, koji je poslednjih dana intenzivno pozivao decu, roditelje, nastavnike i direktore škola u Sandžaku na bojkot svetosavskih svečanosti, smatrajući to pokušajem pokrštavanja.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.