Zorana Mihajlović za Kurir: Vučić pokazao Rami ko je lider regiona!

Izvor: Kurir, 30.Maj.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zorana Mihajlović za Kurir: Vučić pokazao Rami ko je lider regiona!

BEOGRAD - Odnosi između Beograda i Tirane poboljšaće se onoliko koliko naša dela i dela naših suseda budu pratila izgovorene reči. Saglasili smo se da je zajednički krov svih Albanaca EU, kao što je i zajednički krov Srbije i Albanije EU, takođe.

A nestabilnost regiona je uzrok siromaštva naših građana i moramo učiniti sve da izađemo iz tog začaranog kruga siromaštva i sukoba. Zato je ovom posetom Vučić pokazao da nije samo lider u Srbiji već da je lider regiona - kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u razgovoru za Kurir potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Koji su sve projekti ugovoreni?

- Povezivanje Albanije preko Srbije sa ostatkom Evrope i naš izlazak na Drač i Jadransko more izgradnjom saobraćajnica ključni je finansijski i graditeljski zalogaj. Kad bude dobrih puteva, kretaće se i putnici i roba i kapital.

Pominje se da će ugovoreni projekti biti građeni i sredstvima EU. Koliko će novca biti potrebno za auto-put Niš-Priština-Tirana i koliko je dug taj auto-put?

- Ukupna dužina je oko 385 kilometara i povezuje Koridor 10 u Srbiji od Niša preko Prištine s lukom Drač. Ovo je glavna veza između Koridora 10 i 8 (Makedonija i Bugarska), a ukršta se s rutom Skoplje-Priština, kao i s rutom Sarajevo-Podgorica-Vlora. Procenjena vrednost investicije je milijardu evra.

Da li je na taj auto-put akcenat stavljen zbog ekonomskih efekata ili zato što na njemu insistira i EU?

- Tranzitni saobraćaj od Tirane ka Evropi kretaće se srpskim auto-putevima preko Beograda ka Zagrebu i ka Budimpešti. To su direktni i indirektni prihodi od tranzita. S druge strane, Srbija u naredne dve godine završava započete trase auto-puteva i ka Bugarskoj i ka Makedoniji i ka Crnoj Gori. Logično je da se povežemo i s Albanijom jer je to način da svi putevi zapadnog Balkana vode u Beograd. To nam je i politički cilj, zar ne?

Kakav je osećaj kad se u Tirani posle 103 godine zavijori srpska zastava i čuje himna?

- Rama je bio odličan domaćin. U svakom trenutku je rečima i ponašanjem pokazivao spremnost na potpunu saradnju i unapređenje odnosa. Razgovori su bili intenzivni, naporni.

Da li ste bili u prilici da probate albansku kuhinju? Šta vam se od njihovih specijaliteta dopalo?

- Nisam prvi put u Tirani. Albanska kuhinja je zanimljiv miks turske, grčke i italijanske. Mediteranska zemlja i fantastična riba iz Jadrana.

Planovi za leto

MOŽDA ĆU LETOVATI U ALBANIJI

Rama je pozvao Srbe da dođu u Albaniju na more. Da li biste vi bili jedan od tih turista?

- Lepa mediteranska zemlja, a Jadran ne poznajem samo na njegovoj albanskoj obali, pa zato i nije nemoguće.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.