Znam da su nam plate visoke za srpske prilike

Izvor: Blic, 05.Sep.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znam da su nam plate visoke za srpske prilike

Veoma je važno da naša država postane članica EU i nema dileme da zato moramo da regulišemo propise u skladu sa evropskim standardima. Ali, mislim da Vojvodina i Vojvođani više zaslužuju nego što će dobiti zakonom o javnoj svojini koji će najverovatnije biti prihvaćen u parlamentu. Isto se odnosi i na lokalne samouprave - kaže u intervjuu za “Blic” Šandor Egereši, predsednik Skupštine Vojvodine i visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara. Šandor Egereši: Vojvođanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privreda je pred bankrotom

- Srbija je poslednja zemlja u EU u kojoj jedinice lokalne samouprave i pokrajina nisu prepoznati kao titulari svojine. U tom smislu, ovaj zakon je od velikog značaja, kao i sa stanovištva jačanja procesa decentralizacije. Nažalost, ovaj zakonski predlog je prepun nedovršenih rešenja. Odredbe zakona koje unose zebnju, a tiču se interesa Vojvodine, jesu one koje zanemaraju zalaganja APV u nepokretnosti i izgradnju pre donošenja Ustava iz 1990. Dakle, veliki sistemi nisu definisani kao svojina pokrajine, kao ni poljoprivredno zemljište i imovina.

Samostalno na izbore

Koje su vam stranke kao koalicioni partneri prihvatljive na pokrajinskom nivou?

- SVM će i na pokrajinske izbore da izađe samostalno. A posle izbora ćemo videti. U svakom slučaju, tri strateška cilja od kojih nećemo odustati su poštovanje i uvažavanje prava mađarske zajednice i drugih manjina, a istovremeno Vojvodinu doživljavamo kao pravu evropsku regiju, unutar reformske države Srbije.

Kako objašnjavate to što je Skupština Vojvodina ove godine zasedala samo dva puta?

- Nije u redu da se rad Skupštine ocenjuje samo na osnovu broja održanih sednice. Jer, mi smo imali mnoge druge aktivnosti: Svake poslednje subote održavamo "Dan otvorenih vrata” kada građani mogu da dođu u Skupštinu i učestvuju u raspravi. Rukovodstvo skupštine je posetilo Kulu, Adu i Bački Petrović gde je razgovaralo sa građanima. Odbori su redovno radili, a uspostavili smo saradnju sa preko 15 regija i to ne samo protokolarnu.

Smatrate li da su poslanici u pokrajini time zaradili plate od oko stotinu hiljada dinara mesečno?

- Jako me pogađa kada se priča završava sa te dve sednice. Znam da je teška situacija i da su naše plate visoke u odnosu na prosek u zemlji, ali nismo mi ti koji su odredili te plate. Nasledili smo ih iz prethodnog saziva.

Lider SVM i potpredsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor tvrdi da je vojvođanska privreda pred bankrotstvom jer novac iz republičkog budžeta ne pristiže?

- To je, nažalost, tačno i mi se moramo s tim suočiti. Trebalo bi da preduzmemo konkretne korake zajedno sa Republičkom vladom da se to spreči.

Šta će biti sa pokrajinskim poslanicima i duplim funkcijama nakon odluke USS?

Ima li još ostavki osim Ješića?

- Četiri poslanika je do sada dalo ostavku. Odluka USS nije još objavljena u „Službenom listu". Očekujem da će ovo pitanje biti rešeno do sledeće sednice.

Kada će biti sledeća sednica?

- Očekujem da će biti uskoro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.