Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zivkovic najavio anketnu komisiju za aferu Pavkovic

Beograd -- Vanredna sednica jugoslovenskog Parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude formirana Anketna komisija o slucaju Pavkovic, mozda ce biti odrzana tek sledece nedelje. Naime, predsednik Veca gradjana Dragoljub Micunovic izjavio je uutorak da ce sednicu moci da zakaze tek za sedam dana, kada se bude vratio iz Berlina, sa Parlamentarne skupstine OEBS-a.

Predstavnici DOS-a u utorak su rekli da je jedna trecina poslanika Veca gradjana potpisala zahtev za sazivanje vanredne sednice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a u toku je prikupljanje potpisa u Vecu Republika.

Dragoljub Micunovic objasnjava za B92 kakvi ce biti zadaci Anketne komisije: "To nije nikakav sudski organ, on ne donosi presude, niti moze da koristi one radnje koje upotrebljava istrazni sudija. Dakle, njegovo je samo da pozove svedoke, odredjene ljude, koji znaju odredjene informacije i da dodje do cinjenica. Vece onda moze da na osnovu tih zakljucaka predlaze odredjene mere drzavnim organima, ali ono moze u citavu stvar da ukljuci Komisiju za kontrolu vojske i sluzbi bezbednosti", kaze Micunovic.

Odvojene inicijative za formiranje anketne komisije pokrenuli su i DOS i DSS. Prema recima saveznog podslanika i ministra policije Zorana Zivkovica, DOS trazi da komisija bude formirana "radi sagledavanja stanja i utvrdjivanja cinjenica postojanja ili nepostojanja zloupotrebe sluzbenog polozaja najvisih drzavnih funkcionera i neovlascenog postupanja lica u njihovoj sluzbi". Na podsecanje da dosadasnji anketni odbori nisu davali ocekivane rezultate, Zivkovic je za Radio B92 odgovorio: "Mislim da je relativno neuspesan rad ranijih anketnih odbora posledica toga sto su i teme bile takve da je tesko bilo moguce da anketni odbori nesto mogu tu da otkriju vise, a i, recimo, sto se tice anketnog odbora povodom ubistva Pavla Bulatovica, tu je predsednik odbora, Seselj, svojim vodjenjem, svojim nastupima u javnosti i zloupotrebom funkcije predsednika odbora doveo do toga da se nalazi i rad tog odbora potpuno obesmisle. U nasem predlogu je prvi put da se pravi anketna komisija, a to znaci poslanici oba veca, znaci nema razloga da postoje dva anketna odbora, nego jedna komisija oba veca. Prema nasem predlogu, tu ce biti clanovi iz svih stranaka i jednim ozbiljnim pristupom, prvo izborom ozbiljnog predsednika odbora, a onda i ukupno ozbiljnim radom svih u odboru, ja sam siguran da za vrlo kratko vreme mozemo da utvrdimo mnoge cinjenice koje ce nam ukazati na pravu sliku o tome da li je bilo zloupotreba ili nije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.